Nederlanders snel uitgeschakeld op WK judo

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederlanders breken nog geen potten bij WK judo

De Nederlanders beleven een moeizame dag op de WK judo in Azerbeidzjan.

Sam van 't Westende (klasse tot 73 kilo) en Margriet Bergstra (klasse tot 57 kilo) vlogen er in de eerste ronde uit. Dewy Karthaus behaalde wel de tweede ronde in de klasse tot 57 kilo. Zij won van de Nepalese Manita Shrestha Pradhan. Vervolgens verloor Karthaus in de tweede ronde na verlenging van Hélène Receveaux uit Frankrijk.

Karthaus

Karthaus beet van zich af tegen Receveaux, maar kende ook moeizame momenten in de reguliere speeltijd. De Nederlandse belandde rond 2 minuten in een moeilijke nekklem. Zij wrikte zich los en haalde de verlenging. Daarin werd Karthaus door de bronzen medaillewinnares van het vorige WK op haar rug gelegd. Ippon en einde partij.

"Ik denk dat ik best wel een goede partij heb gemaakt", zei Karthaus na afloop van de partij. In de verlenging ging de Nederlandse debutante onderuit tegen de ervaren Française. Karthaus: "Dan zie je hoe zij weet hoe ze door moet pakken en ik mis nog een klein beetje die ervaring." Er was niet alleen maar teleurstelling bij de Nederlandse: "Ik heb er voor mijn gevoel bijna alles uit kunnen halen. Ik ben zeker trots."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dewy Karthaus na verlenging uitgeschakeld op WK judo.

Van 't Westende verliest in eerste ronde

Sam van 't Westende verloor in de klasse tot 73 kilo in de eerste ronde na verlenging van de Hongaar Ungvari Miklos en keek na de partij bezweet terug op zijn verlies: "Ik sta hier met een ongelooflijk kut-gevoel."

Een golden score besliste de partij. Van 't Westende: "In die golden score ga ik teveel naar voren. In Boedapest heb ik ook tegen deze jongen gestaan. Ik weet gewoon van begin af aan dat het een vechtpotje wordt. Gewoon knokken allebei. En het is elkaars spelletje ontregelen. Dan ga ik het toch proberen te forceren om die score te zoeken in de golden score. Dan loop ik als het ware op. Dat mag gewoon niet gebeuren."

Had hij zijn tegenstander niet meer op moeten zoeken in de partij? Nee, meende de judoka: "Zijn spelletje is proberen weg te blijven uit de pakking. Uiteindelijk ga ik het toch opzoeken. Als ik het in de partij doe dan loop ik al meer risico om een score tegen te krijgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bergstra vroeg uitgeschakeld op WK: 'Ik was aardig boos'

Bergstra snel klaar

Bergstra ging in de klasse tot 57 kilo eveneens in de eerste ronde onderuit. Zij verloor van de Chinese Wen Zhang. Na afloop duurde het even voordat Bergstra bij de microfoon kwam. "Het was absoluut niet nodig", zei Bergstra. "Ik was aardig boos. Ik had wat tijd voor mijzelf nodig." Waar was zij vooral boos over? "Dat ik veel beter kan dan dit." Over het eerste deel van de partij was zij niet ontevreden.

Bergstra: "Het begin van de partij ging eigenlijk best wel goed, alleen op een gegeven moment kijk ik naar de klok en er staat nog 1 minuut 12 op de klok en raak ik eigenlijk in paniek. Er gaat van alles door m'n hoofd wat niet door m'n hoofd zou moeten gaan waardoor ik mij niet aan de opdracht hou. Dan zie je hoe dat uitpakt."

STER Reclame