NOS Voetbal

Ajacied Neres gelukkig op het veld én in de liefde

Neres gelukkig dankzij vriendin: 'Zij is mijn steun en toeverlaat'

"Goedemorgen, alstublieft, buitenspel." Anderhalf jaar is de Braziliaan nu in Nederland. Tot een enorme woordenschat heeft dat nog niet geleid. Maar dat wil niet zeggen dat de 21-jarige David Neres zich niet thuis voelt in ons land. Of beter gezegd: in Amsterdam, de thuishaven van Ajax.

Het gaat hem dan ook voor de wind, zowel op het voetbalveld als privé. Om met het laatste te beginnen: arriveerde hij als vrijgezel in Amsterdam, inmiddels is Neres aan de vrouw. Zijn ogen beginnen te flonkeren als Kira Winona ter sprake komt.

"Zij is mijn steun en toeverlaat", vertelt hij over zijn Duitse vriendin, die als fitnessinstructrice in Londen werkt maar regelmatig overkomt naar Amsterdam, de stad ook waar de twee elkaar hebben leren kennen. "Ze helpt me en staat altijd voor mij klaar."

Wat na anderhalf jaar Amsterdam de favoriete plekken zijn van Neres? "Ik heb veel favoriete plekken. Mijn huis, m'n bank, m'n bed", aldus de goedlachse Braziliaan.

Jeugddroom

Ook bij de club heeft Neres de nodige hulp om zich heen. Dusan Tadic bijvoorbeeld, de Servisch international die de Ajax-gelederen afgelopen zomer is komen versterken.

"Een geweldige speler en een geweldig persoon", vertelt de rechtsbuiten. "Met hem en ook Daley Blind is er veel kwaliteit en ervaring bijgekomen. En ervaring ontbrak nog in onze ploeg."

David Neres op het trainingsveld Pro Shots

Mede daardoor ontglipte Ajax vorig seizoen de landstitel, waarmee PSV - zondagmiddag de opponent in de eredivisietopper in Eindhoven - aan de haal ging. De weg naar de Champions League werd daardoor een extra lange, maar die werd met glans afgelegd.

En dus kon Neres afgelopen woensdag zijn opwachting maken op het hoogste podium in het Europese clubvoetbal. "Dat was mijn jeugddroom. Zoals bij alle jongens die voetballer willen worden. Vroeger keek ik thuis altijd met mijn broer naar de Champions League op tv. Dat ik daar nu zelf in speel, is niet te bevatten."

Nationale ploeg

Ajax wist het eerste groepsduel, thuis tegen AEK Athene, na een moeizame eerste helft zonder treffers met 3-0 te winnen. De ban werd onmiddellijk na de pauze gebroken door een treffer van Nicolás Tagliafico. Uit een voorzet van Neres, die zich vorig seizoen onderscheidde met veertien competitietreffers en dertien assists in de eredivisie.

Nico Tagliafico en David Neres, blij na de zege op AEK Athene Pro Shots

Neres' prestaties zijn naar verluidt bondscoach Tite van Brazilië niet ontgaan, maar tot een uitnodiging voor de nationale ploeg heeft dat nog niet geleid. Het verbaast de aanvaller niets.

"Ik ben nog jong. Ik ben mij nog aan het ontwikkelen en nog volwassen aan het worden. Ik heb ook nog maar weinig profwedstrijden gespeeld. Ik moet gewoon hard werken en goed blijven spelen. Dan kom ik er vanzelf."

Fit genoeg voor PSV

Neres stelt alle Ajax-fans gerust. Hoewel hij woensdag met een enkelblessure het veld verliet en donderdag niet op het trainingsveld verscheen vanwege een lange behandeling, garandeert Neres dat hij zondag tegen PSV gewoon kan spelen.

"Ik ben fit. En we gaan drie punten pakken. Daar ben ik van overtuigd."

STER reclame