Pro Shots

Dick Advocaat gaf vrijdag zijn eerste persconferentie sinds hij als trainer van FC Utrecht aan de slag is gegaan. De Domstedelingen gaan zondag op bezoek bij Feyenoord. Hoe was de eerste week van de oefenmeester?

"Nou, erg vroeg op", is het antwoord. "Half zeven, want je wil wel op tijd komen natuurlijk. Da's het enige. Maar ik ben om zes uur weer thuis, dus dat is geen probleem."

Advocaat eet, drinkt en ademt voetbal. Daarom zullen niet veel mensen verrast hebben opgekeken, toen hij afgelopen week zijn voetbalpensioen liet voor wat het was. Niet voor het eerst overigens.

Aftasten

Vijf dagen had Advocaat om FC Utrecht voor te bereiden op Feyenoord. "De eerste week is altijd een beetje aftasten, kijken hoe de selectie eruit ziet. Want daar krijg je pas een goed beeld van als je met ze werkt. De eerste dagen ging het goed, vandaag iets minder, maar de groep heeft zeker kwaliteit. Wanneer dat gaat lopen, moeten we zien."

Dick Advocaat op het trainingsveld in Utrecht Pro Shots

Tegen Feyenoord wil Advocaat in ieder geval het systeem omgooien. "Het is niet meer mogen, we moeten winnen. De spelers moeten laten zien dat ze willen voetballen en hard willen werken", aldus Advocaat, die tegen Feyenoord in een 4-3-3 opstelling zal aantreden.

"De spelersgroep bepaalt het systeem en niet andersom. Je moet niet een systeem heilig verklaren als je de spelers niet hebt. 4-4-2 is voor een tegenstander lastig om te bespelen, maar het moet wel op elkaar afgestemd zijn. Dat vond ik niet. Ik denk dat 4-3-3 voor de spelersgroep makkelijker is. Maar misschien heb ik het helemaal verkeerd."

Sean Klaiber aangeslagen in het duel met FC Emmen Pro Shots

"Er komt wel een man binnen met veel ervaring en status", stelt vleugelspeler Sean Klaiber op zijn beurt. "Hij is zoals hij is. Zeventig jaar, maar dat is hem niet aan te zien. Ik vind hem goed fel, daar houd ik wel van. Hij is heel direct naar mensen toe en dat moet ook, denk ik. Er komt geen bullshit uit."

Punten

Klaiber wil niet te veel praten over het afscheid van Jean-Paul de Jong, die voor de komst van Advocaat voor de groep stond. "Het is zoals het is. We hebben afscheid genomen van JP, een heel aardig persoon en een prima trainer. Maar nu moeten we verder. We zijn een weekje verder, dus je kunt er nog niet heel veel over zeggen."

Gaan er dingen veranderen? "Dan moet je zondag kijken, haha. Alles draait om punten. Als we veel punten hadden, hadden we hier niet gezeten denk ik."

Bij FC Utrecht gaat Advocaat nu voor de 22ste keer aan de slag als hoofdtrainer van een club of land. Genoeg vergelijkingsmateriaal, zou je zeggen.

"Ik kan me altijd wel makkelijk aanpassen. Dat is de reden waarom ik het bij de meeste clubs wel gered heb. Er zijn altijd dingen die beter kunnen, ook hier", constateert Advocaat.

"Ik vind de accommodatie mooi, maar de grootte van dit, de ruimte van dat, de slaapgelegenheid die de jongens hebben. Dat is aanpassen, maar dat weten ze hier ook. Bij Fenerbahçe had iedereen een eigen kamer met een bed en daar werd ook meer gebruik van gemaakt."

Frans van Seumeren en Dick Advocaat Pro Shots

Behalve het slaapritme heeft Advocaat nog wel een suggestie vanuit zijn ervaringen in Istanbul waar hij een seizoen aan het roer stond (2016/17). "Daar had je je eigen vliegtuig, bij Zenit ook. Daar heb ik het nog niet met Van Seumeren over gehad, haha."

Vuur

Toch voelt de kosmopoliet Advocaat zich thuis op Zoudenbalch. "Ik ben zoals hier opgevoed. De focus is nu puur op het moeten winnen. De kracht van Utrecht is ook het fanatisme, met het publiek erachter. Zondag tegen Emmen was het doods. Er moet weer vuur komen in het elftal."

STER reclame