NOS NieuwsAangepast

Al meer dan 150.000 euro opgehaald bij donatie-actie na ongeluk Oss

Een inzamelingsactie op de website Doneeractie.nl voor de families van het ongeluk met de Stint in Oss heeft in ruim een dag al meer dan 150.000 euro opgebracht. "Zo veel, dat verwacht je niet", zegt initiatiefnemer Nick Nietveld. Vooraf was zijn doel om 60.000 euro te op halen.

Ongeveer 10.000 mensen gaven grote en kleine bedragen, van enkele euro's tot ruim duizend. Het geld is bedoeld voor de uitvaart van de vier omgekomen kinderen of aanpassingen in het huis van de twee overlevenden.

"Gezien er zo veel geld is opgehaald is er ook wat over voor de machinist, die heeft ook echt wel wat te verwerken. En de de hulpverleners ook, die kunnen we nu ook een hart onder de riem steken", zegt Nietveld in het NOS Radio 1 Journaal.

Het geld wordt gestort op een rekening die wordt beheerd door de gemeente Oss, laat Nietveld weten. Een woordvoerder van de gemeente meldt dat Nietveld contact heeft opgenomen om het geld veilig weg te zetten. "We zullen op korte termijn met hem in gesprek gaan", zegt de woordvoerder. Waar het geld uiteindelijk precies aan wordt besteed, moet nog besloten worden.

'Je schrikt je rot'

Nietvelds hart brak toen hij het nieuws donderdag hoorde. "Ook ik heb een dochter van 3. Die zit ook regelmatig in zo'n bak, en dan zie je wat er kan gebeuren en dan schrik je je rot."

Diezelfde avond besloot hij de actie op te zetten. "Ik dacht: we moeten wat doen voor de nabestaanden van de slachtoffers zodat zij niet ook nog eens financieel in zwaar weer komen te zitten."

Tot en met aanstaande vrijdag is het nog mogelijk om geld te doneren. Nietveld had nooit gedacht dat de actie zo succesvol zou worden. "Je doet het met goede wil en je hoopt er het beste van, maar dit verwacht je natuurlijk niet. Zo veel."

Kort eerbetoon

Vanmiddag openen de zeven kerken en moskeeën in Oss de deuren. Tussen 15.30 en 17.00 uur is iedereen welkom die de slachtoffertjes van het spoorwegongeval wil herdenken. De gemeente plaatst vandaag extra tenten bij de plek van het ongeluk zodat iedereen op een veilige manier stil kan staan bij het ongeluk.

Komende week zijn de uitvaarten van de kinderen. Daarna is er in de gemeente Oss een officiële herdenkingsdienst. Burgemeester Buijs heeft vrijdagmiddag al een condoleanceregister geopend.

Voorafgaand aan de eerstedivisiewedstrijd TOP Oss-Sparta was er een kort eerbetoon van de spelers en het publiek. Veel mensen waren in het zwart gekleed en hadden een witte ballon bij zich.

  • ANP
    Witte ballonnen bij TOP Oss - Sparta
  • ANP
    Voorafgaand aan de wedstrijd TOP Oss - Sparta zijn de slachtoffers van het ongeluk in Oss herdacht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl