Een reddingswerker op het Victoriameer na de scheepsramp EPA

President Magufuli van Tanzania heeft vier dagen van nationale rouw afgekondigd vanwege de scheepsramp gisteren op het Victoriameer. Bij de ramp kwamen zeker 136 mensen om het leven.

"Dit is een grote ramp voor ons land", zei Magufuli in een toespraak op staatszender TBC. Magufuli benadrukte dat de verantwoordelijken voor het kapseizen van de veerboot, die pendelde tussen twee eilandjes in het Victoriameer, zullen worden vervolgd.

De boot kapseisde. Alleen de romp is nog zichtbaar:

Veerboot slaat om voor kust eilandje Tanzania

Een aantal mensen is al gearresteerd, stelde hij, onder wie de kapitein. Die zou tijdens de ramp niet aan boord zijn geweest. Hij zou het roer hebben gegeven aan iemand die daar niet voor was opgeleid, aldus de krant The Citizen.

Vooralsnog zijn er 37 van de mogelijk 300 opvarenden uit het water gered. Vandaag zijn er nog amper mensen levend uit het water gehaald. De verwachting is dat het dodental stijgt tot boven de 200.

"Niemand weet hoeveel mensen er aan boord waren"

Een woordvoerder van het Rode Kruis zegt tegen persbureau AP dat niemand precies weet hoeveel mensen er aan boord waren. Er mochten officieel maar 100 mensen aan boord van de pont, maar volgens ooggetuigen waren er meer dan 300 opvarenden. De pont voer op en neer naar een drukke markt.

Naar verluidt waren de passagiers niet gelijkmatig verdeeld over de boot, waardoor het gewicht vooral aan een kant zat.

Vanuit de oppositie klonk vandaag kritiek dat de overheid te laat reageerde op de ramp. President Magufuli waarschuwde in zijn toespraak om niet te snel conclusies te trekken: "Laten we eerst het onderzoek afwachten."

STER reclame