Mensen leggen bloemen neer bij de spoorwegovergang waar het ongeluk gebeurde ANP

Een dag na het ongeluk in Oss waarbij vier kinderen omkwamen, wordt in de Brabantse plaats en daarbuiten gerouwd en meegeleefd met de nabestaanden. Ook zijn er duizenden euro's ingezameld voor de nabestaanden. In het gemeentehuis van Oss is een condoleanceregister geopend.

De komende dagen zijn mensen welkom om het condoleanceregister te tekenen. Daarvoor is het gemeentehuis in het weekend extra geopend. De gemeente heeft ook een digitaal condoleanceregister geopend.

Komende week zijn de uitvaarten van de kinderen.

Bij de spoorwegovergang waar het ongeluk met de bakfiets gebeurde, komen nog steeds mensen om te rouwen bij de zee van bloemen, kaarsjes en knuffels, waarover de gemeente tenten tegen de regen heeft laten zetten.

De politie laat weten tal van steunbetuigingen te hebben ontvangen voor de betrokken hulpverleners: "Ook onder onze collega's is de verslagenheid groot en het doet iedereen goed om zulke hartverwarmende reacties te mogen ontvangen", zegt teamchef Helma Vos.

'Nederland is in gedachten bij de nabestaanden en dat is heel mooi'

Op internet zijn verschillende donatie-acties gestart voor de nabestaanden. Op een daarvan is in een dag tijd ruim 85.500 euro binnengekomen. Het geld is bedoeld voor "een mooi afscheid of waar nodig hulpmiddelen voor de overlevenden", schrijft de initiatiefnemer.

Contant geld

Ook komen bezoekers naar het gemeentehuis in Oss met donaties in de vorm van enveloppen met contant geld. "We begrijpen dat u op deze manier steun wilt betuigen, maar we kunnen uw envelop niet in ontvangst nemen", meldt de gemeente op Twitter.

Op andere plekken wordt ook meegeleefd. Bisschop Gerard de Korte heeft tijdens de eucharistieviering in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch gebeden voor de overleden kinderen, hun nabestaanden en de gewonden. De bisschop vroeg iedereen voor alle betrokkenen in Oss te bidden.

In het Frans Heesenstadion, de thuisbasis van voetbalclub TOP Oss, is stilgestaan bij het drama. Voor de wedstrijd tegen Sparta was er een minuut stilte. De spelers dragen rouwbanden. De TOP Oss-fans lieten ballonnen op. "Iedereen wil iets doen, je kan hier niet zomaar aan voorbijgaan", zegt supporter Bram de Vet. Supporters van Sparta betuigden hun steun met een spandoek en fakkels.

'Een nachtmerrie'

Rutte sprak eerder vandaag zijn medeleven uit. Hij zei dat heel Nederland in de ziel is geraakt. "Dit is de nachtmerrie van elke vader en moeder en elke opa en oma, elke broer en zus." Hij voegde eraan toe dat het vandaag een belangrijk debat is, maar dat iedereen voelt dat er dingen zijn die nog belangrijker zijn.

Leerlingen van De Korenaer, de school in Oss waar de kinderen op zaten, werden samen met hun ouders vanochtend bij de school opgevangen. "De leerlingen zijn vanochtend begonnen met stilstaan bij wat er gebeurd is", vertelt Sandra Beuving van SAAM, het samenwerkingsverband van scholen waartoe De Korenaer behoort.

Kinderen stellen vragen, tekenen en dichten

Er ligt een nazorgplan voor leerlingen en leerkrachten. Daarin staat onder andere hoe de komende tijd wordt ingevuld. "Bijvoorbeeld wat er maandag op school gedaan wordt en op wat voor manier leerkrachten hun leerlingen kunnen steunen", vertelt Katja van Mook van de GGD Hart voor Brabant.

Naast ruimte voor verdriet zal er zo snel mogelijk weer normaal les gegeven worden, vult collega Astrid van de Griendt aan. "Bij zo'n heftige gebeurtenis valt de grond onder de voeten van de kinderen weg. Dan hebben ze juist behoefte aan rust en veiligheid. Ook gewone lessen zijn onderdeel van die vertrouwde omgeving."

Er is een mogelijkheid dat er een herdenkingsplek ingericht zal worden voor de kinderen, zegt Van Mook. "Het is heel belangrijk dat leerlingen zelf helpen te bedenken hoe die eruit moet zien. Zo denken ze mee over het afscheid nemen en dat is onderdeel van het rouwproces."

Vandaag waren hulpverleners van GGD en Slachtofferhulp op de school om leerlingen en leerkrachten te ondersteunen.

STER reclame