NOS NieuwsAangepast

Evenementen afgelast en brandweer druk om onstuimig herfstweer

In heel het land zijn evenementen afgelast vanwege het onstuimige herfstweer. Door de harde wind en regen vinden veel organisatoren het niet verantwoord om door te gaan met hun plannen.

De brandweer is vanavond in de regio's Hollands Midden en Haaglanden druk met stormschade. Volgens Omroep West zijn de hulpdiensten sinds het begin van de avond bijna twintig keer uitgerukt voor omgewaaide bomen, borden en steigers. In Den Haag viel een boom op een auto. In Leiden blokkeerde een omgevallen boom een straat.

In het Noord-Hollandse Zuiderwoude brak brand uit in een woning na een blikseminslag. Volgens NH Nieuws is de brand geblust en is er vooral schade aan het dak.

Vlaardingen bereidt zich voor op hoogwater. Er wordt water van bijna twee meter boven NAP verwacht. Daardoor kunnen straten en parkeerplaatsen onder water komen te staan. Uit voorzorg worden die straten voor een paar uur afgesloten, schrijft RTV Rijnmond.

Het Rotterdamse culinaire festival Djemaa el Fna kan vanavond niet doorgaan doordat de wind heeft huisgehouden op het festivalterrein. Tenten en kramen zijn omgewaaid en het terrein in het Museumpark is een ravage.

Felle windstoten bliezen tenten en kramen omver bij het Rotterdamse culinaire festival Djemaa el Fna

In Leeuwarden zouden duizenden mensen vanavond een tocht van 10 kilometer lopen voor het goede doel. Deze afgelaste Midnightwalk wordt mogelijk ingehaald in het voorjaar. Het inschrijfgeld dat de deelnemers al betaald hadden, blijft beschikbaar voor de goede doelen.

Toch heeft de harde wind niet alleen maar nadelen. Op het strand van Scheveningen kunnen mensen er wel van genieten:

Genieten op Scheveningen: lekker fris windje toch?

Ook de Blaricumse Dag van het Werkpaard wordt afgelast vanwege het herfstweer. De veiligheid van de vrijwilligers en het publiek kan niet genoeg gewaarborgd worden, laat de organisatie weten. "Ook zijn onze 'huisjes' niet bestand tegen de voorspelde hoeveelheid wind en regen. Als deze stukgaan, hebben we volgend jaar geen decor meer. Wij willen het risico derhalve niet nemen."

De organisaties van de Koemarkt in Purmerend zondag en de Fashion Parade in Spakenburg vanavond hebben ook het zekere voor het onzekere genomen. "Behalve regen en wind wordt ook onweer voorspeld tijdens de parade. Omdat alles zich in de openlucht afspeelt en er ook jonge kinderen meelopen, kiezen we voor veiligheid", zegt de organisatie van de parade.

Het buitenprogramma dat komende zondag gepland was bij het openluchtfestival Beleef Beek! is afgelast, meldt 1Limburg. Een aantal theatervoorstellingen die buiten zouden worden opgevoerd, is naar binnen verplaatst. De buitenworkshops gaan niet door.

Market Garden

De Dokkumse editie van het reizende muziekfestival SimmerTime, georganiseerd door zanger Syb van der Ploeg, kan niet doorgaan doordat de grote circustent waarin het zou worden gehouden, niet kan worden opgebouwd door de harde wind. Het festival wordt uitgesteld, de nieuwe data zijn nog niet bekend.

De luchtmacht zou vandaag oefenen voor de herdenking van operatie Market Garden morgen. Met parachutesprongen wordt dan stilgestaan bij militaire offensief in 1944. Maar het onstuimige weer gooit roet in het eten, waardoor de 'drops' boven de Ginkelse en de Renkumse Heide niet doorgaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl