Een groot gebied is al afgebrand
NOS NieuwsAangepast

Noodtoestand om veenbrand in Duitsland die al twee weken duurt

De regionale autoriteiten hebben in Duitsland de noodtoestand uitgeroepen vanwege een grote veenbrand in een natuurgebied bij Meppen, vlak over de grens bij Emmen. Het lukt de brandweer niet om het vuur te blussen.

De brand ontstond op 3 september bij een militaire oefening, toen vanuit een helikopter raketten werden afgevuurd. De brand woedt inmiddels over een gebied van 8 vierkante kilometer, oftewel meer dan duizend voetbalvelden. 1300 brandweermensen uit heel Noord-Duitsland zijn ingezet om de brand te blussen. De angst is dat het vuur zich nog verder zal verspreiden door de harde wind.

Vanuit de lucht is goed te zien hoe groot het gebied is dat in brand staat:

Rampscenario in Duitsland: gebied van duizend voetbalvelden in brand

Het blussen gaat lastig doordat een groot deel van het gebied uit turf bestaat, dat erg brandbaar is. Daarnaast kan een veenbrand ook onder de grond nog doorsmeulen. De brandweer verwacht dan ook dat het nog twee weken duurt voor de brand helemaal uit is. Het leger overweegt het veengebied onder water te zetten.

Minister Ursula von der Leyen heeft in de Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung namens het ministerie van Defensie haar excuses aangeboden aan "iedereen in de regio die lijdt onder de gevolgen van de brand". Ze kondigde een onderzoek aan naar de oorzaak van de brand en reist morgen af naar het getroffen gebied.

Mogelijk 2 dorpen evacueren

Volgens regiobestuurder Reinhard Winter moeten mogelijk mensen worden geëvacueerd. Het gaat dan om de dorpen Groot- en Klein Stavern, zegt hij bij de Duitse omroep NDR. Die plaatsjes liggen ongeveer 35 kilometer ten oosten van Emmen. Winter roept mensen op vast hun belangrijke documenten klaar te leggen en voor wie medicijnen slikt die alvast bij de hand te hebben. Of er echt geëvacueerd gaat worden, hangt af van de weersomstandigheden en hoe snel het vuur zich verspreidt.

Ondertussen is het veel kritiek op het leger, omdat er tijdens extreme droogte een militaire oefening werd gehouden met raketten. Ook zou het leger de ernst van de brand niet goed genoeg hebben gecommuniceerd met het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Nedersaksen. Hierdoor werd pas later hulp van buitenaf ingezet. Staatssecretaris Hoofe van Defensie heeft meer transparantie beloofd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl