Jaap van Zweden bij zijn eerste avond voor het New York Philharmonic Getty

Onder het motto 'New York, meet Jaap' heeft Jaap van Zweden gisteravond zijn debuut gemaakt als chef-dirigent van het New York Philharmonic. De 57-jarige Amsterdammer treedt daarmee in de voetsporen van Mahler, Toscanini en Bernstein.

Van Zweden begon met een mix van klassieke en moderne stukken. Naast Ravels Pianoconcert in G en Stravinsky's Le Sacre du Printemps had het orkest ook de wereldprimeur van Filament van avantgardecomponist Ashley Fure. Daarbij liepen vijftien zangers met speciaal ontworpen megafoons door de zaal.

In New York was de openingsavond voor cultuurliefhebbers belangrijk nieuws. "The Jaap van Zweden era begins", twitterde de recensent van The New York Times. Vakblad Playbill had eerder al opgetekend dat er duidelijk 'chemistry' was tussen de dirigent en het orkest.

In een filmpje op YouTube heetten enkele musici Van Zweden officieel welkom. "Zijn energie is typisch New York. Bondig, intens. Hij past goed bij de stad", oordeelt een van hen. Van Zweden zei eerder al dat het orkest "een magische uitstraling" heeft.

Voor de opening van het seizoen was het Empire State Building 'Philharmonic-rood' gekleurd. Ook was er een galadiner met sponsoren van het orkest, onder wie acteur Alec Baldwin.

Van Zweden zal veertien weken in New York werken met het orkest en enkele weken met hen toeren. Daarnaast blijft hij aan als chef-dirigent in Hongkong. Hiervoor leidde Van Zweden het Dallas Symphony Orchestra.

STER reclame