Harm Meter

In het Groningse Musselkanaal hebben de hulpdiensten meer dan honderd mensen geëvacueerd vanwege een grote brand in een winkelcentrum. De brand ontstond rond 23.00 uur in een fietsenwinkel en sloeg daarna over naar andere winkels, die tegen de fietsenwinkel zijn aangebouwd.

Het vuur in het winkelcentrum is nog niet uit, maar de brandweer heeft de vuurzee inmiddels wel onder controle. "Er komt straks een kraan ter plaatse die de wanden gaat omtrekken, zodat we beter kunnen blussen", zegt een woordvoerder van de brandweer. In het centrum zijn zeker negen winkels en restaurants gevestigd.

Opgevangen

Uit de flat van het naastgelegen woon-zorgcentrum moesten 85 mensen hun huizen uit vanwege de rookontwikkeling. Ook de bewoners van 24 aanleunwoningen werden geëvacueerd. "Die ontruiming ging fantastisch", zegt de woordvoerder. "Veel vrijwilligers kwamen helpen. Dat liep als een trein."

De bewoners kunnen nog niet terug. Een deel van hen is opgevangen bij familie, een ander deel op een andere locatie van het woon-zorgcentrum.

Op beelden van vannacht is goed te zien hoe het vuur om zich heen greep:

Flinke brand in het Groningse Musselkanaal

Volgens de brandweer was de brand lastig te blussen doordat het om diepe winkelpanden gaat. "Het is een compact winkelcentrum", vertelt de woordvoerder. "We kunnen rond het gebouw werken, maar op een gegeven moment trok het vuur naar binnen. Toen konden we alleen nog proberen te voorkomen dat de brand zich verder zou uitbreiden."

Vanwege de rookontwikkeling werd er een NL-Alert verstuurd naar omwonenden. Aan hen werd gevraagd om ramen en deuren te sluiten en niet te ventileren in huis.

De brandweer verwacht vandaag nog tot zeker na de middag bezig te zijn met nablussen.

STER reclame