Nelleke Noordervliet NOS

De Constantijn Huygensprijs is dit jaar toegekend aan schrijver Nelleke Noordervliet voor haar hele oeuvre. De Huygensprijs is een van de literaire prijzen die de Jan Campert-Stichting uitreikt namens de gemeente Den Haag. Aan de prijs is 12.000 euro verbonden.

Nelleke Noordervliet debuteerde in 1987 met Tine of De dalen waar het leven woont. Sindsdien wordt ze erkend als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijvers.

Ze schreef verhalen, essays, boeken over geschiedenis en een aantal succesvolle romans, waaronder De naam van de vader (1993), Pelican bay (2002), Vrij man (2012), Aan het eind van de dag (2016). Haar werk is vaak genomineerd en bekroond en is in meerdere talen vertaald.

'Aanzienlijke vertelkwaliteiten'

Voorzitter van de jury is directeur Aad Meinderts van het Literatuurmuseum in Den Haag. Volgens het juryrapport spreekt uit het werk van Noordervliet steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. "Ze gebruikt haar aanzienlijke stilistische en vertelkwaliteiten om in literatuur iets wezenlijks te zeggen over de wereld."

Eerdere winnaars van de Constantijn Huygensprijs zijn onder anderen: Hans Tentije (2017), Atte Jongstra (2016), Adriaan van Dis (2015), Mensje van Keulen (2014) en Tom Lanoye (2013).

De uitreiking is op 20 januari in het Theater aan het Spui in Den Haag.

STER reclame