'Actief plasbeleid nodig voor miljoenen Nederlanders met plasprobleem'
Onno Beukers
redacteur Binnenland
Onno Beukers
redacteur Binnenland
Schone en veilige openbare toiletten, daar zijn er nog te weinig van in Nederland. Dat maakt de Continentie Stichting Nederland bekend tijdens de Nationale Plasdag. De organisatie vraagt met die dag aandacht voor 3,5 miljoen Nederlanders met een plasprobleem.
Minder dan een derde van de Nederlandse gemeenten heeft een actief plasbeleid, blijkt uit een enquête van de stichting. Terwijl het aanbod van toiletten in de openbare ruimte voor een groot deel wordt bepaald door gemeenten.
Dat niet alleen kinderen of ouderen last hebben van een plasprobleem weet Annet Kloprogge (27). Zij heeft een overactieve blaas en legt uit wat het voor haar betekent als ze de deur uit gaat.
Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen zich schamen voor hun plasklachten; het is een intiem probleem dat niet snel besproken wordt. Voor veel mensen zijn ernstige plasklachten een reden om thuis te blijven, uit angst ergens anders niet op tijd een toilet te vinden.
Meest plasvriendelijke gemeente
De Continentie Stichting Nederland (CSN) vindt het daarom belangrijk dat gemeenten een actief plasbeleid hebben. De gemeente 's-Hertogenbosch heeft het toiletbeleid -als het aan CSN ligt- het best voor elkaar. Volgens voorzitter Ruud Bosch komt dat doordat "Den Bosch stevig inzet op gastvrijheid en daar horen goede toiletvoorzieningen bij".
De gemeente 's-Hertogenbosch is aangenaam verrast door de benoeming tot 'meest plasvriendelijke gemeente'. Volgens een woordvoerder is een opzichzelfstaand publiek toilet in een historische binnenstad niet makkelijk te realiseren.
Daarom zorgt de gemeente voor toiletten in bestaande gebouwen als parkeergarages of de bibliotheek. Als bezoeker kun je die eenvoudig vinden dankzij de symbolen op de voetgangersbewegwijzering.