NOS Sport

Opmerkelijk verzoek: geen zichtbare tatoeages op WK rugby 2019

De wereldrugbybond roept spelers en supporters van deelnemende landen op hun tatoeages tijdens het WK, dat volgend jaar wordt gehouden in Japan, te bedekken. Reden voor het uitzonderlijke verzoek is dat tatoeages geassocieerd worden met de Yakuza, de Japanse maffia.

De armen van Jack Nowell zitten vol tatoeages

"We hebben dit vorig jaar al eens bespreekbaar gemaakt bij de deelnemers en rekenden toen op een storm van kritiek. Die bleef echter uit", zegt Alan Gilpin, hoofd van het organisatiecomité.

De organisatie van het toernooi is een voorlichtingscampagne gestart onder de deelnemers: hoe wordt in Japan over tatoeages gedacht en wat zijn Japanse gebruiken waar de spelers en supporters rekening mee moeten houden.

Spelers vinden het geen probleem

Gilpin geeft aan dat de spelers snappen dat een andere cultuur andere gebruiken kent. "In de sportschool zullen ze met een vestje aan lopen en in het zwembad zullen ze de tattoos ook bedekken."

Courtney Lawes moet zijn tatoeages bij het WK bedekken

"We gaan geen enkel team iets opleggen, maar dat hoeft ook niet. De spelers respecteren de Japanse cultuur."

Japanners leren over de westerse wereld

"We gaan de Japanners die met de rugbyers te maken krijgen, duidelijk maken dat er in de westerse wereld anders gedacht wordt over tatoeages. Dat dragers van tatoeages niets met de Yakuza te maken hoeven te hebben", aldus Gilpin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl