Kinderopvangorganisaties stoppen met Stints, of stellen ouders gerust
Enkele kinderopvangorganisaties die Stints gebruiken, kiezen er naar aanleiding van het ongeluk in Oss voor om de voertuigen voorlopig aan de kant te zetten. De meeste organisaties doen dat niet, maar leggen die keuze wel vaak uit aan de ouders.
Het voertuig, een kruising tussen een Segway en een bakfiets, wordt door veel kinderopvangorganisaties gebruikt om kinderen op te halen of weg te brengen naar school of opvang. In Nederland en België rijden er inmiddels 3500 rond.
AVEM, een organisatie in Oss en omgeving met ongeveer 40 opvanglocaties, stopt onmiddellijk met de elektrische voertuigen "totdat er nadere informatie beschikbaar is". Datzelfde geldt voor KindeRam, met zeventig vestigingen in en om Rotterdam.
Ouders geruststellen
Ook Bambino Christelijke Kindercentra in Dordrecht stopt voorlopig met de Stints. "We zijn er heel tevreden over en denken ook dat het een veilig vervoermiddel is. Maar we hebben toch besloten ze even niet te gebruiken", zegt eigenaar Esther Luttik. "Om de ouders gerust te stellen en onze medewerkers te ontlasten wachten we eerst de toedracht van het ongeluk af. Mogelijk zullen we ook het beleid over het gebruik ervan gaan aanscherpen."
Het personeel van Bambino wordt periodiek getraind in het gebruik van de elektrische bolderwagens. "Zeker omdat het gaat over vervoer van andermans kinderen", zegt Luttik. "We vinden het heel belangrijk dat we daar zo zorgvuldig mogelijk mee omgaan."
Onderzoek volgen
Partou, met opvang door het hele land, blijft de Stints wel gebruiken, net als Dak Kindercentra in de regio Den Haag. "We volgen het onderzoek op de voet, maar tot op heden zijn nooit ongelukken gemeld", zegt een woordvoerder.
Ook bij SKOS in Haarlem wordt de Stint gewoon gebruikt. "De eerste natuurlijke reactie als er iets heel naars gebeurt, is zeggen dat je ze niet meer gebruikt. Maar we hebben er jarenlange ervaring mee en er komt nu eerst een onderzoek," zegt directeur Annelies Somers.
"Oudervereniging Boink zegt dat het een goed alternatief is en we hebben er vertrouwen in dat het verantwoord is om ze te blijven gebruiken", aldus Somers. "Anders moeten we langer gaan lopen met grote groepen en begeleiding. Als je dan een weg moet oversteken is dat ook gevaarlijk. Aan alles zit wel een risico."
Diverse kinderopvangorganisaties die de elektrische bakfiets blijven gebruiken, kiezen er vandaag wel voor dat besluit uit te leggen in een mail aan de ouders. Daarin geven ze ook een toelichting over het onderhoud aan de elektrische bakfietsen en de opleiding die het personeel krijgt voor ze de Stints gaan besturen.
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur vindt het lastig om met een oordeel te komen over het gebruik van de Stints. "Het is ook aan de kinderdagverblijven om daarin een afweging te maken. Ik snap wel dat ze erover nadenken."