NOS Sport Buitenland Sport algemeen

WADA heeft gestemd en neemt Rusland weer in genade aan

EPA

Het Russisch antidopingagentschap Rusada kan onder voorwaarden weer terugkeren als volwaardig lid van de wereldantidopingorganisatie WADA. Dat heeft het uitvoerend comité van het WADA besloten op de Seychellen.

Een onafhankelijk expert moet wel voor het eind van dit jaar toegang krijgen tot een Moskous dopinglab. Daar liggen nog urinestalen en elektronische gegevens opgeslagen waarmee eventuele Russische dopingzondaars alsnog ontmaskerd kunnen worden.

Commotie

Over het besluit, waardoor Rusland straks weer de eigen atleten gaat controleren, is de laatste dagen een hoop commotie ontstaan. Veel westerse atleten en antidopingorganisaties zijn woest. Zij vinden dat het WADA geen compromissen moet sluiten met Rusland. Dat zou een beloning zijn voor slecht gedrag.

De Russen zijn sinds het uitbreken van een groot dopingschandaal in 2015 geschorst. Er was een zogenoemde roadmap van 31 voorwaarden waaraan Rusada moest voldoen voor terugkeer. Twee daarvan zijn nog steeds niet vervuld.

Het voorstel dat nu is aangenomen, behelst een compromis met de Russen. De stemming was niet unaniem. Twee van de twaalf leden van het uitvoerend comité van WADA hadden al aangekondigd tegen te zullen stemmen.

Het besluit van WADA riep donderdag negatieve reacties op. "Ik vind het een slecht besluit. Het gaat om het grootste dopingschandaal van deze eeuw. Er waren concrete en harde eisen gesteld. Rusada heeft daar slechts gedeeltelijk aan voldaan. Dit is de omgekeerde wereld", verklaarde directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit.

Klokkenluider

Grigori Rodtsjenkov, de naar de Verenigde Staten gevluchte directeur van het Russische antidopingbureau en een van de belangrijkste klokkenluiders in de zaak, reageerde donderdag via zijn advocaat Jim Walden zwaar teleurgesteld op het besluit van WADA.

"Met dit besluit worden de schone atleten zwaar belazerd. Amerika gooit geld weg met de ondersteuning van WADA. De organisatie is niet in staat het door de Russische staat gesteunde dopingsysteem aan te pakken. De enige manier om de Russische corruptie aan te pakken is dat het Amerikaanse Congres de 'Rodtsjenkov Anti-Doping Act' goedkeurt, waardoor Justitie de mogelijkheden krijgt om fraudeurs te vervolgen", luidde de verklaring van Rodtsjenkov.

STER reclame