Franz Beckenbauer en Johan Cruijff in 1973 tijdens Ajax-Bayern München
NOS Voetbal

100 keer Ajax-thuis: van de mistwedstrijd tot de sensatie van 1995

Ajax speelt vanavond tegen AEK Athene zijn honderdste thuiswedstrijd in de Europa Cup I, sinds 1993 de Champions League. De eerste was op 27 november 1957 in het Olympisch Stadion tegen het Oost-Duitse Wismut Karl-Marx-Stadt, beter bekend als Wismut Aue. Ajax won dankzij een goal van Piet Ouderland. Inmiddels zijn de Amsterdammers 99 wedstrijden verder.

David Endt was er, zo schat hij, bij zo'n 65 à 70 wedstrijden bij. Als fan, als ballenjongen en als teammanager. Hij koos de drie mooiste thuiswedstrijden van Ajax in de Europa Cup I en de Champions League voor ons uit.

1. Ajax-Liverpool 5-1 (1966)

Op een mistige decemberavond in het Olympisch Stadion won Ajax in de tweede ronde van het Europa Cup I-toernooi met 5-1 van Liverpool. Cees de Wolf, Johan Cruijff, Klaas Nuninga (2x) en Henk Groot scoorden namens de ploeg van trainer Rinus Michels. Chris Lawler maakte vlak voor tijd het enige tegendoelpunt.

1966: Ajax vernedert Liverpool in legendarische mistwedstrijd

"Liverpool was een van mijn allereerste Europese thuiswedstrijden. Een legendarische wedstrijd, met het onverwachte element van de mist", vertelt Endt. "Liverpool was de kampioen van Engeland. En Engeland was wereldkampioen. De onaantastbare voetbalnatie waar het voetbal vandaan kwam. En dan wordt het 5-1! Dat geloof je niet."

"Natuurlijk, het was de beroemde mistwedstrijd. Maar het was ook de bewustwording dat Ajax echt iets kon bereiken in Europa. Alle ingrediënten waren aanwezig om er een mythische wedstrijd van te maken."

Maar heeft Endt in al die mist wel iets van de wedstrijd gezien? "Neuh, niet echt. Ik was daar als 12-jarig jongetje op de staantribune. Je leeft mee, en je gelooft wat je hoort dat er gebeurt. In de tweede helft trok de mist iets op en kon ik Henk Groot een vrije trap nog mooi in de bovenhoek zien schieten."

2. Ajax-Bayern München 4-0 (1973)

In de kwartfinales van het Europa Cup I-toernooi won Ajax, inmiddels tweevoudig winnaar, in een uitverkocht Olympisch Stadion met 4-0 van een andere Europese grootmacht, Bayern München. Arie Haan (2x), Gerrie Mühren en Johan Cruijff maakten de doelpunten. Twee maanden later zou Ajax zijn derde Europa Cup I winnen.

1973: Ajax verslaat Bayern in kwartfinales Europa Cup I

"Ik was een van de ballenjongens en stond aan de zijlijn aan de kant van de Marathontribune", weet Endt nog. "De snelheid op het veld was nog imposanter als je zo dicht op het veld stond. Je schreeuwde soms mee: pas op achter je! Maar dat hoorden de spelers natuurlijk niet."

"Bayern München en Ajax waren de clubs met allure in Europa, maar Bayern kwam uit het veel grotere Duitsland. Met geweldige spelers: Uli Hoeness, Franz Beckenbauer, Sepp Maier, Paul Breitner. En Gerd Müller, het fenomeen met die spiermassa in zijn bovenbenen. Als ballenjongen zag ik voor de wedstrijd de grote Beckenbauer in de catacomben staan. Heel bijzonder."

"Het was een verzameling van mondiale sterren. En de twee grootste voetballers van Europa stonden tegenover elkaar: Cruijff en Beckenbauer. Maar Cruijff en Keizer waren zoals altijd de grote mannen op het veld. Gerrie Mühren maakte een fantastische goal met een volley. Een jonge Arie Haan scoorde. En natuurlijk Cruijff."

3. Ajax-Bayern München 5-2 (1995)

Met trainer Louis van Gaal keerde Ajax in 1995 terug aan de Europese top. In de halve finale in een kolkend Olympisch Stadion werd Bayern München met 5-2 verslagen. Jari Litmanen (2x), Finidi George, Ronald de Boer en Marc Overmars scoorden voor Ajax. De Duitse goals waren van Marcel Witeczek en Mehmet Scholl.

Ajax viert het doelpunt van Finidi George tijdens de wedstrijd in het Olympisch stadion

"Het was het grote Ajax, het was een exhibitie, het was Ajax op zijn best", vertelt Endt, destijds teammanager in Amsterdam. "Met een fantastische Jari Litmanen. We waren toen al vrienden en ik reed de hele dag rond in de auto van Litmanen, een zwarte Opel Corsa. Dat was ons bijgeloof: de dagen rond een Champions League-duel reed ik in dat zwarte monster van hem rond. Want anders ging het fout."

Door twee goals vlak voor rust was de sfeer in het stadion ook in de rust ongekend. Met een optreden van André Rieu. "Bij de groepswedstrijd tegen AEK Athene waren we dat seizoen begonnen met de Weense wals en de vlaggetjes waar iedereen mee ging zwaaien. Toen hebben we Rieu uitgenodigd voor de halve finale."

"Alles kwam die dag samen. Hoe Ajax die avond speelde, was te vergelijken met die wedstrijd uit 1973. Het was een grote sensatie", aldus Endt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl