In samenwerking met
Rijnmond
NOS Nieuws

20 jaar cel geëist tegen verdachte prostitutiemoorden Rotterdam

Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de 59-jarige Albert B. uit Schiedam. De man zou begin jaren 90 twee vrouwen in Rotterdam met messteken om het leven hebben gebracht. Beide vrouwen leidden een zwervend bestaan en een van hen werkte als prostituee. Pas in april vorig jaar werd B. opgepakt.

De dakloze Berendina Stijger (45) werd in september 1990 dood gevonden in de buurt van de Willemsbrug. In juni 1991 werd straatprostituee Francis Garcia-Hofland (22) vermoord aangetroffen op het talud van de Westzeedijk. Er waren veel overeenkomsten tussen de zaken. Beide vrouwen waren half ontkleed, hun keel was doorgesneden en ze hadden steekwonden. In beide gevallen waren er seksuele handelingen gepleegd en zat er sperma van dezelfde man op de lichamen.

Dna-onderzoek

Het vinden van de dader bleek lastig. Begin jaren 90 waren opsporingsmiddelen als camerabeelden niet beschikbaar en het sperma van de dader was het enige bewijs. Het coldcaseteam van de Rotterdamse recherche pakte de zaken een aantal jaar geleden opnieuw op in het kader van een groot landelijk onderzoek naar moorden op prostituees.

Dna-verwantschapsonderzoek leverde een hit op met een man. Het bewaarde sperma moest van een broer van hem zijn en aangezien de man maar één broer had, kwam de recherche uit bij Albert B.

De vrouwen zijn op afschuwelijke wijze van het leven beroofd. Respectloos, bruut en wreed.

Officier van justitie

De man verscheen vandaag voor de rechter in Rotterdam. Hij maakte een warrige indruk en leek af en toe in slaap te vallen, meldt RTV Rijnmond. Uit onderzoek door het Pieter Baan Centrum is gebleken dat de man leidt aan schizofrenie en psychotische stoornissen. Zijn advocaat vroeg de rechtbank om B. niet te vervolgen, omdat hij door zijn stoornissen niet in staat zou zijn de zaak tegen hem te begrijpen. De rechtbank heeft dat verzoek in overweging.

De officier van justitie vindt dat B. ondanks zijn stoornissen een lange gevangenisstraf verdient. Daarom vroeg ze niet om tbs. "De vrouwen zijn op afschuwelijke wijze van het leven beroofd. Respectloos, bruut en wreed. Zelfs 27 en 28 jaar na dato hebben deze ernstige levensdelicten nog grote impact op de omgeving van de slachtoffers."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl