NOS Nieuws

Koning in Troonrede: 'Meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat'

Nederland is een sterk land, maar "meer mensen moeten concreet merken dat het goed gaat thuis, op het werk en in de wijk." Ook moeten ze ervaren "dat de politiek er voor iedereen is". Dat zei koning Willem-Alexander zojuist in de Ridderzaal. De koning las voor de zesde keer de Troonrede voor, de eerste van het kabinet-Rutte III.

De Troonrede was positief van toon. De koning stond erbij stil dat het volgend jaar 75 jaar geleden is dat het zuiden van Nederland bevrijd werd. Hij wees erop dat het land dat sindsdien is opgebouwd, sterk is door onder meer de democratische waarden, vrijheid en rechtszekerheid. "Maar ook door de zorg, het onderwijs en een dak boven het hoofd."

Kwetsbare groepen

De economie groeit voor het zesde jaar op rij, er is een begrotingsoverschot, en de staatsschuld daalt. "Daarmee is Nederland beter voorbereid op toekomstige economische schokken."

Koning Willem-Alexander stelde dat er tegelijkertijd nog te veel mensen ongewild aan de kant staan. Kwetsbare groepen moeten "meer vaste grond onder de voeten krijgen", zei hij. Als voorbeeld noemde de koning de aanpak van eenzaamheid onder ouderen.

Hij zei dat het "nu het moment is om keuzes te maken die ruimte en zekerheid bieden in het hier en nu en voor de volgende generaties". Dat geldt bijvoorbeeld voor het milieu. We mogen de jongeren niet opzadelen met een onhoudbare staatsschuld, maar ook niet met een "milieuschuld".

Dividendbelasting

De koning had het in de Troonrede verder over de "vraag die niet in een rekenmachine past: leven we in Nederland wel voldoende met elkaar en niet te veel naast elkaar?" Hij zei tot twee keer toe dat er aan een "hechte samenleving" moet worden gebouwd.

Het woord dividendbelasting viel ook in de rede van het kabinet-Rutte III. "De vennootschapsbelasting wordt lager en de dividendbelasting wordt afgeschaft", zei de koning over de omstreden maatregel die het kabinet wil doorvoeren.

Hieronder kun je vier fragmenten uit de Troonrede bekijken:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl