Bob van der Tak als zwemcommentator bij de EK in 2014
NOS Sport

Radiocommentator Bob van der Tak (38) overleden

Radiocommentator Bob van der Tak is op 38-jarige leeftijd overleden. Hij deed voor de NOS tussen 2009 en 2016 verslag van hoofdzakelijk het zwemmen en was ook werkzaam bij onder meer BNR Nieuwsradio (als volger van het Nederlands elftal), Eurosport en RTV Utrecht.

Van der Tak kwam als stagiair binnen bij de NOS met als grote doel verslaggever worden op de radio, zijn grote liefde. En dat lukte. Zo was hij de stem die Ranomi Kromowidjojo bij de Olympische Spelen van 2012 naar twee gouden medailles begeleidde.

Beluister hieronder het commentaar van Bob van der Tak bij een van de gouden races van Kromowidjojo in 2012.

NOS-commentator Jeroen Grueter kende Van der Tak al een lange tijd. Hij gaf hem les op de School van Journalistiek en ze werden later directe collega's bij het zwemmen. "Een opmerkelijke collega, een ongelooflijke vakman en een geweldige interviewer", zo omschrijft hij Van der Tak.

"Bob was timide en klein van stuk. Als voetballers hem zagen, dachten ze: dit wordt een makkelijk interview. Na twee vragen wisten ze echter dat ze bij de les moesten zijn, want Bob bereidde zich altijd zo goed en gedegen voor dat hij continu een goede vervolgvraag kon stellen", aldus Grueter.

"Hij was een echte liefhebber", vervolgt Grueter. "Bob ging bij een wedstrijd zelfs omgevingsgeluiden opnemen voor zijn eigen archief. Hij riep nooit weerstand op. Daarom had iedereen een zwak voor hem. Vanuit de journalistiek wordt er met verbijstering en afschuw op zijn overlijden gereageerd."

Van der Tak raakte de laatste jaren steeds meer uit beeld, omdat hij last van zijn gehoor kreeg. Grueter: "Hij kon daardoor niet meer naar de stadions en hij durfde ook niet meer te vliegen. Hij was steeds minder in staat om zijn geliefde werk uit te oefenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl