1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

TomTom daalt hard op de beurs; automakers kiezen voor concurrent Google

De waarde van navigatiemaker TomTom is met bijna een kwart gedaald op de beurs. Beleggers reageren op het nieuws dat autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi voor Google kiezen als partner voor de navigatiesystemen in de auto's.

"Dit is de doodsteek voor het bedrijf", zegt analist Jos Versteeg van InsingerGilissen. "TomTom heeft altijd gezegd belangrijk te zijn als onafhankelijke kaartenproducent en dat autobedrijven niet met Google willen werken. Maar nu gaat de onderkant van de markt toch met Google in zee."

Renault, Nissan en Mitsubishi zijn klanten van TomTom. Ze maakten bekend dat Google voortaan het besturingssysteem mag leveren voor informatie- en entertainmentsystemen die in 2021 in nieuwe auto's worden ingebouwd. De systemen werken samen met Google Maps en met de spraakgestuurde assistent van Google.

Versteeg denkt dat TomTom meer klanten gaat verliezen. "Als er een over de brug is, dan volgt de rest ook."

Bekende concurrent

Ook analist Martijn den Drijver van NIBC Bank ziet de aankondiging van de drie autoproducenten als een forse tegenvaller voor TomTom. "Google is plotseling veel actiever geworden op de automotive-markt dan verwacht. TomTom heeft er nu een bekende concurrent bij die ook nog eens veel actiever en sterker is dan gedacht."

De maker van navigatiesystemen is nu nog zo'n 2 miljard waard op de beurs. Vandaag is ongeveer een half miljard van de waarde verdampt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl