Bundeswehr

In een natuurgebied bij het Duitse Meppen, vlak over de grens bij Emmen, is de brandweer al bijna twee weken bezig om een veenbrand te blussen die is ontstaan bij een rakettest.

Bij de oefening vuurden militairen vanuit een helikopter raketten af. Het rupsvoertuig dat het ontstane vuur na de oefening had moet blussen, kreeg pech, terwijl het vervangende voertuig ter reparatie in de werkplaats stond. Daardoor kon het smeulende vuur zich verspreiden.

Lastig

De brand heeft zich verspreid over een gebied van vijf vierkante kilometer. Honderden brandweerlieden zijn ingezet. De bestrijding van de brand is lastig omdat er alleen op grote afstand waterbronnen beschikbaar zijn. Zo'n 800 militairen helpen mee om te voorkomen dat het vuur overslaat naar aangrenzende bossen.

"Momenteel proberen we zoveel mogelijk water naar de brandhaard te brengen om de grond te laten weken", zei een defensiewoordvoerder gisteravond tegen Duitse media.

Kritiek

Vanuit de regionale politiek is er kritiek op de militaire oefening in het het gebied. "Terwijl burgers werden opgeroepen geen sigarettenpeuken weg te gooien tijdens de droge periode, houdt het leger wapentesten die veenbranden veroorzaken", zei Christian Meyer, oud-minister van Landbouw en huidig vicevoorzitter van de Groenen in Nedersaksen.

De verwachting is dat de brandweer nog zeker een week bezig is om de brand onder controle te krijgen.

STER reclame