Kiki Bertens
NOS Sport

Bertens' jacht op Finals-ticket en toptien begint deze week in Seoel

Voor Kiki Bertens breekt met de apotheose van het tennisjaar een belangrijke periode aan. De nummer twaalf van de wereld hoopt haar seizoen volgende maand te bekronen met deelname aan de WTA Finals.

Bertens opent de zogenaamde 'Asian Swing' deze week in Seoel. Daarna speelt ze in Azië ook nog in Wuhan en Peking. Als ze goed presteert, kan de Wateringse ergens in de komende weken de eerste Nederlandse in de toptien worden sinds Brenda Schultz-McCarthy in 1996 (negende).

"Een fantastisch streven om de Finals te halen. Er zijn al speelsters die een punt achter het seizoen hebben gezet. Het getuigt van klasse dat Bertens het gaat proberen", aldus NOS-tenniscommentator Mark Brasser.

Zeven miljoen dollar

Twee startbewijzen voor het eindejaarstoernooi WTA Finals zijn inmiddels vergeven - aan Simona Halep en Angelique Kerber - en zes speelsters hopen de komende weken nog een plekje te bemachtigen voor het lucratieve toernooi in Singapore, waar de deelneemsters zeven miljoen dollar mogen verdelen.

Bertens staat momenteel op de laatste plek die recht geeft op deelname, maar de concurrentie hijgt haar in de nek. Ze moet onder anderen Karolína Plísková, Elise Mertens en Serena Williams voor zien te blijven.

De tussenstand van de Race to Singapore

Simona Halep * 6.910
Angelique Kerber * 5.152
Petra Kvitova 4.250
Naomi Osaka 4.047
Caroline Wozniacki 3.983
Elina Svitolina 3.840
Sloane Stephens 3.824
Kiki Bertens 3.253
--------
Karolina Plísková 3.132
Elise Mertens 3.080
Serena Williams 2.976
Daria Kasatkina 2.816
* al gekwalificeerd

"Vanaf april was het lichamelijk en emotioneel zwaar en het is een lang seizoen voor haar geweest", aldus Brasser. "Maar ze heeft geleerd van vorig jaar en bijvoorbeeld na Wimbledon een moment van rust ingebouwd. Ook na de US Open heeft ze het wat rustiger aan gedaan."

Videoboodschap

Het tenniscircus keert na de toernooien in Azië terug naar Europa voor een aantal hardcourttoernooien, maar Bertens zal hopen dat ze dan niet meer tot het gaatje hoeft te gaan om een startbewijs te bemachtigen.

Via een videoboodschap maakte Bertens al wel bekend deel te nemen aan het WTA-toernooi van Linz, dat aansluitend op de Aziatische trip plaatsvindt. Brasser: "Maar als ze veel punten in Azië haalt, dan zie ik haar dat toernooi nog wel overslaan."

Vorig jaar verliep de trip naar Azië niet naar wens voor Bertens, die in Seoel (nederlaag tegen Richèl Hogenkamp) en Peking in de eerste ronde verloor en alleen in Wuhan tot een zege kwam.

Toptien is mogelijk

Door de tegenvallende resultaten van eind 2017 heeft Bertens de komende weken veel punten te winnen. Dat biedt perspectief voor een mogelijke entree in de toptien. Ze moet wel een gat dichten. Als ze bijvoorbeeld in Seoel de titel pakt, heeft ze nog niet genoeg punten op de toptien binnen te komen.

Maar de vooruitzichten ten opzichte van haar concurrenten zijn niet slecht. Ter illustratie: Jelena Ostapenko (de nummer tien) verdedigt deze week in Seoel haar titel en nummer elf Julia Goerges won eind 2017 het grote WTA-toernooi van Moskou.

Het programma van Bertens

17 - 23 sep WTA-toernooi Seoel
23 - 29 sep WTA-toernooi Wuhan
29 sep - 7 okt WTA-toernooi Peking
8 okt - 14 okt WTA-toernooi Linz

"Als sporter stel je doelen en de tophonderd is een barrière, evenals de topvijftig en toptien. Als ze zich plaatst voor de WTA Finals zal ze, vermoed ik, vanzelf de toptien binnenkomen. Het een kan het gevolg zijn van het ander", aldus Brasser.

"Ik ben erg benieuwd naar de komende weken, want in principe zijn de toernooien in Azië en de indoortoernooien niet de weken waarin Bertens vaak van zich heeft laten spreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl