EPA

In Brussel is een politieman lichtgewond geraakt bij een aanval met een mes. De dader is neergeschoten.

De aanval was in het Maximiliaanpark, net buiten het centrum van de stad. Daar bivakkeren veel migranten die via België naar Groot-Brittannië proberen te komen.

Een ooggetuige vertelt aan de NOS dat een man die in het geïmproviseerde kamp van de 'transmigranten' verbleef, ruzie kreeg met agenten die hem sommeerden te vertrekken.

De man, een veertiger uit Egypte met de Belgische nationaliteit, zou hebben uitgehaald naar een agent, die pepperspray inzette. Daarop stak de man in op de agent, en openden collega's het vuur. De man was waarschijnlijk dakloos en sliep in het kamp.

De aanvaller werd geraakt in zijn borst en been. Hij is levensgevaarlijk gewond opgenomen in het ziekenhuis.

In het Maximiliaanpark zouden momenteel zo'n 900 migranten verblijven. Geregeld zijn er incidenten met politie, hulpverleners en migranten onderling.

In de Belgische politiek wordt een fel debat gevoerd over hoe er met het fenomeen moet worden omgegaan. Als de groep op de ene plek wordt aangepakt, verplaatst de overlast zich naar andere plekken.

Staatssecretaris voor Asiel Francken van de N-VA wil extra centra openen om de doorreizigers versneld uit te kunnen zetten, maar de oppositie spreekt van symboolpolitiek. "Stoere verklaringen dienen telkens weer als façade voor een doorschuifpolitiek richting steden en gemeenten", oordeelde de socialistische sp.a dit weekend nog.

STER reclame