NOS Sport

Davis Cup-debutant Griekspoor laat zich gelden tegen Raonic

Davis Cup-debutant Griekspoor laat zich gelden tegen Raonic

Nederland is volgend jaar februari niet geplaatst in de kwalificatieronde van de nieuwe versie van de Davis Cup. Dat is de uitkomst van drie dagen tennis in Toronto, waar Oranje heeft verloren van Canada na een nederlaag van debutant Scott Griekspoor tegen Milos Raonic: 6-7 (4), 3-6, 4-6.

Griekspoor nam de plek in van Robin Haase, die vanwege knieproblemen niet kon spelen op de laatste dag. De nummer 224 van de wereld tegen de mondiale nummer 20 en finalist van Wimbledon 2016. Het leek vooraf een ongelijke strijd, maar dat werd het niet.

Brutaal

Brutaal nam Griekspoor een break voorsprong en in de rally legde hij Raonic steeds meer zijn wil op. Met een paar voltreffers en wat geluk sloeg het servicekanon uit Canada zich echter terug in de wedstrijd. In de tiebreak gaf Raonic geen krimp, zag ook Haase vanaf de kant.

In het vervolg hield Griekspoor zijn hoge niveau vast, maar Raonic liet zich niet nog een keer verrassen door het loopvermogen en de balcontrole van de Nederlander. "Hij speelde ongelooflijk sterk en toonde veel vechtlust", zei hij na afloop.

Canada kwam door het duel van tweeënhalf uur op een 3-1 voorsprong en daarmee was de nederlaag van Oranje een feit.

Nieuwe opzet Davis Cup

Voorheen was de inzet van een play-offduel promotie naar of degradatie uit de wereldgroep. Door de nieuwe opzet van het landentoernooi ging het nu slechts om een geplaatste status bij de kwalificatieronde van 2019.

De twaalf winnaars van die ronde gaan naar de finaleweek in november in Madrid, waar achttien landen strijden om de bokaal. Geen driedaagse ontmoetingen meer verspreid over het jaar. En ook nieuw: er wordt om twee gewonnen sets gespeeld in plaats van drie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl