Van Dijk sluit periode bij Sunweb af met eindzege Madrid Challenge Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Ellen van Dijk heeft de vierde editie van de Madrid Challenge gewonnen. Nadat ze zaterdag met haar ploeg Sunweb de ploegentijdrit had gewonnen, had ze een dag later in de etappe over 100,3 kilometer in Madrid genoeg aan de zesde plaats. De ritzege ging naar Giorgia Bronzini.

Van Dijk maakte net als Bronzini, Roxane Knetemann en Lucinda Brand deel uit van een kopgroep van negentien, die op zo'n 50 kilometer van de finish ontstond. Er volgden nog enkele demarrages, maar Bronzini won uiteindelijk de sprint van de kopgroep.

De Madrid Challenge, onderdeel van de Vuelta, bestond dit jaar voor het eerst uit twee delen. De vorige twee edities werden gewonnen door de Belgische sprintster Jolien D'hoore.

Van Dijk na winst in Madrid Challenge

"Verrassend dat ik win", zei Van Dijk na afloop. "We hadden het plan om voor onze sprintster Rivera te gaan. Er waren veel tussensprints en een eindsprint waar bonificatieseconden te pakken waren, dus normaal gesproken is zij onze beste kaart. Maar halverwege reed er een groep weg en daar sprong ik later heen. We rekenden erop dat we wel weer werden ingerekend, maar dat gebeurde niet."

Van Sunweb naar Trek

Van Dijk bereidde zich voor op een lead-out voor Rivera, maar dat hoefde niet. De groep bleef vooruit en zij was de bestgeklasseerde. Een mooie opsteker voor Van Dijk, die op het punt staat van ploeg te veranderen.

"Dit was mijn laatste wegwedstrijd bij Sunweb", vertelde Van Dijk. "Ik ben blij met mijn overstap naar Trek. Het is een nieuwe ploeg, ik ken de ploegleiders daar goed. Een nieuwe uitdaging, ik heb er heel veel zin in."

De strikte structuur van haar huidige ploeg begon steeds meer te knellen bij de tempobeul. "Soms is het nodig om van ploeg te wisselen. (...) Sunweb bleek toch niet volledig bij mij te passen. Ik heb een goede tijd gehad, maar ik hou ervan om iets minder met protocollen om te gaan. Ik zoek iets meer vrijheid."

STER reclame