De vrouwenacht na de finale in Plovdiv

Geen Nederlandse medailles op slotdag WK roeien

Op de slotdag van de WK roeien in het Bulgaarse Plovdiv hebben de Nederlandse roeisters niet voor een verrassing kunnen zorgen. De vrouwenacht greep in de finale net naast de medailles en Roos de Jong en Lisa Scheenaard eindigden als vijfde in de vrouwendubbeltwee.

De Nederlandse vrouwenacht was niet opgewassen tegen de Verenigde Staten, Canada en Australië. Elisabeth Hogerwerf, Marloes Oldenburg, Aletta Jorritsma, José van Veen, Ymkje Clevering, Monica Lanz, Carline Bouw en Kirsten Wielaard eindigden als vierde in 6.06,860.

Vierde plaats voor vrouwenacht op WK

Bij de Olympische Spelen van 2016 en de WK van 2017 eindigde Oranje als laatste in de finale. Dit jaar was er bij de EK brons achter Roemenië en Groot-Brittannië. Nederland, dat via de herkansingen de finale bereikte, begon goed in Plovdiv en lag de eerste 750 meter van de race op de derde plaats.

De Verenigde Staten, de olympisch kampioen, ging na 1.000 meter al ruim aan de leiding en gaf die voorsprong niet meer uit handen (6.00,970). De tweede plaats was voor Canada (6.03,050) en de Australische vrouwen pakten het brons in 6.03,860.

Ook geen succes voor vrouwendubbeltwee

De vrouwendubbeltwee viel in Plovdiv ook buiten de medailles. Roos de Jong en Lisa Scheenaard eindigden als vijfde (6.52,690), op maar liefst 8,5 seconde van Litouwen, dat de wereldtitel veroverde in 6.44,150.

De Jong en Scheenaard, die derde werden in de series, hadden bij de EK zilver gewonnen, achter Frankrijk, maar voor het duo uit Litouwen. Nu wisten ze in de tweede kilometer nog wel van de zesde naar de vijfde plek op te schuiven, maar meer zat er niet in.