NOS Nieuws

Het Hollywood van Marokko stort in en neemt de bewoners mee

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

  • Willemijn de Koning

    correspondent Marokko

Games of Thrones, Babel en James Bond hebben één ding gemeen: ze zijn opgenomen in Ouarzazate, het Hollywood van Marokko. Maar de laatste jaren staan de studio's leeg en de bewoners die afhankelijk van de filmindustrie zijn, zitten met hun handen in het haar.

"Hier stond ik naast de koning, die daarboven zat", zegt Soumia Ben Abdelkader. Ze wijst naar een Egyptisch decor met een trap omgeven door versierde pilaren. Deze set is gebruikt voor de film Asterix & Obelix: Mission Cleopatra waar Soumia in figureerde. "Ik stond hier met veel andere figuranten; we hadden verschillende kostuums en accessoires aan. Ik droeg een gele pruik, ik zag eruit als een buitenlander", lacht ze. "Het was warm en zwaar, maar we vonden het erg leuk."

Een gids laat zien waar het derde seizoen van Game of Thrones is opgenomen:

Marokkaanse overheid probeert het 'Hollywood van Marokko' te redden

Soumia werkt al twintig jaar als figurant en actrice in diverse films in Ouarzazate. Vaak speelde ze de maagd Maria. "Altijd als er nieuwe rollen zijn, word ik gebeld. Eerst werden er vier tot vijf films per maand hier gedraaid. Maar nu is er bijna geen werk meer. Misschien draaien ze nog één film per half jaar, maar het is nooit zeker of het doorgaat."

Volgens Amine Tazi, de directeur van de Tazi studio's, ging het na een voortvarend jaar in 2014 bergafwaarts. "Het landschap leent zich voor religieuze en oorlogsfilms in Afghanistan, Irak en andere landen in het Midden-Oosten. Dit soort onderwerpen worden nu minder gedraaid, daarom gaat het nu iets minder", verklaart hij.

We zijn afhankelijk van de filmindustrie. Dus nu er geen werk is, zoekt iedereen werk buiten de stad.

Figurant en actrice Soumia Ben Abdelkader

De bewoners van de stad lijden onder de dalende interesse van buitenlandse filmregisseurs. "Meer dan 50 procent van de stad draait op de filmindustrie", erkent Tazi. De stad heeft een school geheel gericht op educatie in de filmindustrie en bijna elke bewoner heeft wel in een film gefigureerd.

"We zijn afhankelijk van de filmindustrie. Dus nu er geen werk is, zoekt iedereen werk buiten de stad", zegt Soumia. Ouarzazate ligt door het berglandschap erg afgelegen. De eerste stad met wat werkgelegenheid is Marrakesh, vier tot vijf uur rijden. De volgende is Casablanca, nog drie uur verder. "En het is moeilijk om iets anders te doen, want we werken in deze industrie sinds onze jeugd", zegt Soumia.

Opkrabbelen

Om dit probleem op te lossen, heeft de overheid een nieuwe regeling bedacht: buitenlandse producties kunnen na afloop van de opnames in Marokko 20 procent van hun kosten terugkrijgen. "Sinds die regeling gaat het al beter", zegt Tazi. "We krijgen ook meer interesse uit Aziatische en andere Europese landen nu."

Wel of geen producties, de decors trekken in elk geval zo'n 500 toeristen per dag. "We laten alle decors staan want ze kunnen worden hergebruikt", legt gids Abdel uit. Maar in de tussentijd leidt hij toeristen rond in de vele decors die de studio's te bieden hebben. Zo heeft Abdel in elk geval nog werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl