Sunspot Solar Observatory Samat K Jain / CC 2.0 by-sa

Het is al dertien dagen lang een mysterie: waarom moest het Sunspot Solar Observatory in de Amerikaanse staat New Mexico overhaast worden gesloten? En waarom wil niemand zeggen waarom dat gebeurde? Het leidt tot woeste speculaties op internet.

Het raadsel begon op 3 september, toen de zonnewacht plotseling werd ontruimd. Een plaatselijke sheriff spreekt van FBI-agenten die in een helikopter en met auto's aankwamen en de aanwezigen sommeerden te vertrekken. Niemand had de plaatselijke politie daarvan op de hoogte gebracht.

"De FBI vertelt ons niks", klaagde de sheriff in een plaatselijke krant. "Niemand vertelt ons iets over de situatie daar of waarom de FBI er is."

Journalisten worden door de FBI doorverwezen naar onderzoeksorganisatie AURA, eigenaar van het observatorium dat in 1947 door de luchtmacht werd gebouwd. Die wil alleen kwijt dat de post "uit voorzorg" is ontruimd "vanwege veiligheidsproblemen" en voorlopig dichtblijft. Wat die problemen inhouden, wil niemand zeggen.

We hebben geen aliens gezien.

Directeur Sunspot

Op internet worden de wildste scenario's besproken. De vergelijking met The X-Files ligt voor de hand en in YouTube-filmpjes vragen sommigen zich af of er misschien buitenaardse wezens zijn ontdekt. Ze wijzen erop dat Roswell dicht in de buurt ligt, de plek waar in 1947 een vliegende schotel zou zijn neergestort. Anderen vragen zich af of er misschien iets mis is met de zon.

Het plaatsje Roswell groeide na een nieuwsbericht in 1947 uit tot een begrip onder ufologen:

Terugblik: Roswell-incident 1947

Ook wordt er gespeculeerd of de telescoop misschien gehackt is. Het observatorium ligt in de buurt van de Amerikaanse militaire basis waar de eerste atoombom werd getest.

"De sluiting is niet omdat we iets met onze telescoop hebben gezien", verzekerde de directeur van Sunspot uiteindelijk. "We hebben geen aliens gezien, geen exoplaneten, geen vreemde zonnestormen." Ook een FBI-woordvoerder wil uiteindelijk wel toegeven dat er geen buitenaardse wezens in het spel zijn.

Hoewel ook de Sunspot-directeur niet in detail trad, komt het volgens hem wel vaker voor dat dit soort stations tijdelijk gesloten worden. "Alle gegevens zullen ongewijzigd openbaar gemaakt worden. Niets wordt geheimgehouden."

Bezoekje

"Het is gewoon frustrerend", verzucht een buurman die niet naar huis kan. "Je zult zien dat het straks iets dom kleins is. We zullen zien."

"We hopen dat jullie vanwege al deze opwinding ook langskomen als we weer opengaan", grapt het observatorium in een persbericht. "Dan kun je zelf zien wat we betekenen voor de wetenschap en voorlichting over astronomie."

STER reclame