Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen in actie in de 470-klasse.
NOS Sport

Nederlandse zeilploeg imponeert op olympisch water

De Nederlandse zeilers hebben bij wereldbekerwedstrijden in het Japanse Enoshima vier van de tien olympische klassen gewonnen.

Nadat Kiran Badloe al had toegeslagen bij de windsurfers, veroverden ook Afrodite Kyranakou/Anneloes van Veen (470-klasse), Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Nicolas Heiner (Finn) een gouden medaille op het water waar in 2020 de olympische titels worden betwist.

Kyranakou en Van Veen hoefden daarvoor op de slotdag niet meer in de boot te stappen. Vanwege gebrek aan wind moest de organisatie besluiten de medalrace te schrappen. "Gewonnen zonder te varen, dus dat is wel een beetje gek", reageerde Van Veen. "Maar we mogen niet klagen."

Finn-zeiler Nicholas Heiner

Heiner dobberde op de slotdag lang rond de boot van de wedstrijdleiding in afwachting van een zuchtje wind. Die bleef uit en ook in de Finn-medalrace werd afgelast.

Twee olympische tickets

Bouwmeester, voor de medalrace al zeker van minimaal een tweede plaats, eiste in stijl de eindzege voor zich op door die slotrace naar haar hand te zetten. De regerend olympisch kampioene verzekerde zich met haar prestaties in Japan van deelname aan de Olympische Spelen van 2020.

Naast Bouwmeester stelde ook Lilian de Geus, die in Rio de Janeiro op één punt het olympische podium miste, in Enoshima een olympisch ticket veilig. De wereldkampioene eindigde in de RS:X als tweede achter de Chinese Chen Peina.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl