1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Zangeres Anneke Grönloh (76) overleden

Zangeres Anneke Grönloh (76) is overleden. Dat heeft haar management bekendgemaakt. Ze woonde in Frankrijk.

Grönloh werd vooral bekend door haar hit Brandend Zand. Wereldwijd verkocht ze 30 miljoen platen.

Grönloh werd geboren in het toenmalige Nederlands-Indië en bracht de eerste jaren van haar jeugd door in een jappenkamp. Na de oorlog verhuisde ze naar Eindhoven, waar ze begon met optredens.

Brandend Zand zong ze voor het eerst op het Knokkefestival, in 1962. Daarna volgden hits als Paradiso, Soerabaja en Cimeroni. In 1963 kreeg ze zelfs een vermelding in het Guinness Book of Records omdat ze in 10 maanden tijd vijf gouden platen kreeg voor evenzoveel hits.

Hieronder een overzicht van de carrière van Grönloh, die door bleef gaan tot het eigenlijk niet meer kon:

Tieneridool Anneke Grönloh zong door tot het niet meer ging

In 1964 vertegenwoordigde ze Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival met het nummer Jij bent mijn leven. Ze werd tiende.

Halverwege de jaren 60 trad ze ook steeds vaker op in het theater, onder meer met de Snip en Snap revue. Ook werkte ze mee aan een show van Ramses Shaffy.

Schadevergoeding

In 2002 kwam Anneke Grönloh negatief in het nieuws in een tv-programma van Paul de Leeuw, voor de NCRV. Daar werd ze neergezet als een aan lager wal geraakte, seksverslaafde alcoholist. De zangeres noemde die periode later "afschuwelijk". Uiteindelijk vertrok De Leeuw bij de NCRV en kreeg Grönloh een schadevergoeding. In 2010 legden de twee het weer bij.

In 2009 vierde de zangeres haar 50-jarig artiestenjubileum. Ze stond daarna nog regelmatig op het podium, maar kreeg in 2016 een zware longembolie. Vanaf die tijd was ze afhankelijk van een zuurstofapparaat, ook tijdens haar concerten.

Vorig jaar trad ze voor het allerlaatst op in Weert. Dat was tijdens een concert ter herdenking van het 100e geboortejaar van Johnny Hoes, die Brandend Zand voor haar schreef.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl