Reuters

Terwijl orkaan Mangkhut met 195 kilometer per uur langs Hongkong raast zijn de straten verlaten. Het is de hevigste storm die de stad in decennia meemaakt.

Volgens correspondent Marieke de Vries zijn er ongeveer 200 mensen gewond geraakt.

In Chinese kranten wordt de orkaan 'de koning der stormen' genoemd, maar op straat hadden mensen het de afgelopen dagen over 'het monster', vertelt De Vries, zelf ook in de stad. Op het hoogtepunt van de storm wagen niet veel mensen zich op straat. "Je ziet een enkeling in een regenjas rennen om zich in veiligheid te brengen. Er valt puin van de huizen en boomtakken en verkeersborden vliegen door de straten."

Zelf heeft De Vries een schuilplaats in een busstation gezocht, waar het ook behoorlijk waait:

'Het is stil, verlaten en vooral heel erg winderig'

Het lukte De Vries niet om naar een andere plek in de stad te komen. "De wegen zijn geblokkeerd door grote boomstammen. En die dreigden ook op ons busje terecht te komen. De wind is zo hard dat we bijna omver gingen."

Niet alleen in Hongkong woedt de orkaan. Bijna een half miljoen mensen zijn geëvacueerd uit zeven steden aan de Chinese kust, honderden vluchten zijn geannuleerd en in de gokstad Macau zijn de casino's gesloten. Twee kerncentrales zijn in de hoogste fase van paraatheid. "Ook mensen die hier wonen zeggen dat dit de hevigste storm is die ze ooit hebben meegemaakt", zegt De Vries.

Aan de haven slaan hoge golven het land op en op video's zijn wegdrijvende auto's te zien. Ook de schade aan gebouwen is groot, ziet Ester Boer. Ze woont met haar man en twee kinderen sinds vijf jaar in Hongkong en ze heeft zich met haar gezin op de benedenverdieping van haar huis verschanst.

"Vorig jaar hadden we orkaan Hato, die was ook al best heftig, maar nu vliegt er van alles rond", vertelt ze. "Bij de overburen is een stuk van het dak afgewaaid en op de carport terechtgekomen die nu op instorten staat, met hun auto eronder. Een andere carport is al ingestort, er is een boom ontworteld in de straat en een steiger met boten eraan is omver gegaan."

Ester Boer weet op dit moment niet hoe de bovenverdieping van haar eigen huis het ervanaf heeft gebracht. "Die verdieping is er later opgezet, dus daar gaan we nu even niet kijken. We hebben alles dichtgedaan. Hij staat er vast nog wel op, anders hadden we wel een enorm gekraak gehoord. Dat gaan we morgen wel checken."

Het gezin heeft bakjes en handdoeken neergezet om lekkend water op te vangen. Een van de kinderen is bang dat de ramen het niet houden. "We vroegen ons af of we de ramen moesten afplakken, maar we hoorden dat je dat juist niet moet doen, want dan wordt de schade nog groter. We hebben een grote pui beneden, daar staat zoveel druk op dat de ramen bol staan."

Ester Boer

Boer is vrij nuchter onder de situatie. "Sommige mensen hier hebben de supermarkten bijna leeg gehamsterd de afgelopen dagen, alsof ze weken vast zouden zitten. Maar zo ben ik niet. Je moet het maar gewoon over je heen laten komen, letterlijk."

Ze maakt zich meer zorgen over mensen in de haven van Hongkong. "Er zijn mensen die op boten wonen en daar niet weg wilden gaan. We weten op dit moment niet hoe het met hen gaat. Dat horen we pas als de orkaan voorbij is. Morgen aan het einde van de dag gaat de storm terug naar categorie 3. Dat is niet meer zo heel spannend voor ons."

STER reclame