Reuters

Orkaan Mangkhut heeft een ravage achtergelaten in het noorden van het Filipijnse eiland Luzon. In de stad Tuguegarao zijn huizen en winkels verwoest, bomen zijn omgewaaid en op het plaatselijke vliegveld vlogen stoelen en tafels door de terminal.

Hoeveel doden er door de superstorm zijn gevallen is nog niet duidelijk. Twaalf doden zijn bevestigd, zeggen de autoriteiten.

Het aantal slachtoffers loopt waarschijnlijk nog op. Tientallen mensen worden vermist. "Er zijn geruchten over een opvangcentrum dat door de storm verwoest zou zijn. Daar is geen betrouwbare informatie over, want stroom en telefoon in dat gebied zijn uitgevallen", zegt correspondent Michel Maas.

Hulpverleners kunnen op veel plekken niet komen. Eerst moeten ze de wegen vrijmaken.

correspondent Michel Maas

Tienduizenden mensen hebben de afgelopen dagen een veilig heenkomen gezocht. Het lijkt erop dat inwoners in het risicogebied beter waren voorbereid dan in 2016, toen Luzon ook te maken had met een zeer zware orkaan.

De schade op het Filipijnse eiland is heel groot, verwacht Michel Maas. "Je ziet aardverschuivingen, afgerukte daken, overstromingen, maar we hebben nog geen totaalbeeld. Daarvoor zullen we moeten wachten totdat de verbindingen zijn hersteld. Hulpverleners kunnen op veel plekken niet komen. Eerst moeten ze de wegen vrijmaken."

Kijk hier naar beelden van de schade die Mangkhut heeft aangericht:

Schade door Mangkhut in noorden Filipijnen

Op de Filipijnse tv zijn beelden te zien van omgewaaide elektriciteitsmasten, auto's die zijn opgetild en vliegvelden waar tientallen vluchten zijn gecanceld.

Heel warm in Manilla

Het natuurgeweld gaat ook Manilla niet ongemerkt voorbij, zelfs al ligt de Filipijnse hoofdstad honderden kilometers van het oog van de storm. Straten zijn ondergelopen en de stroomvoorziening hapert. "We hadden hier vannacht een paar keer geen stroom", vertelt Anders Lundgren, een Nederlandse dj die sinds vorig jaar met zijn Filipijnse vrouw in de buurt van Manilla woont. "Dat gebeurt wel vaker, maar dit had echt met de storm te maken. De ventilatoren vielen uit en dan wordt het hier heel warm."

Mangkhut had volgens Lundgren in zijn woonplaats de kracht van een flinke herfststorm. "Hoge golven, harde wind, veel regen. Maar je kunt de Filipijnen niet met Nederland vergelijken. Straten lopen makkelijker onder water, want er is hier geen riolering zoals wij die kennen. En veel huizen zijn niet zo stevig, maar ze worden ook makkelijk weer opgebouwd."

Voedselprijzen stijgen

De inwoners zagen Mangkhut al wekenlang aankomen. "Ze weten al twee, drie weken dat dit een zware orkaan zou worden. Je zag mensen bidden voor een goede afloop. Ze zijn hier heel gelovig."

Als de orkaan de Filipijnen voorbij is, zal Luzon nog lang met de gevolgen kampen. Niet alleen moet alle schade worden hersteld, ook zien Filipino's nu al de voedselprijzen stijgen. "De regio die het hardst is getroffen is een landbouwgebied. Er komt veel rijst en fruit vandaan. Dus ja: daar gaat je oogst. De prijs van de rijst is nu al met een derde gestegen. Voor veel Filipino's is dat knap lastig, want ze verdienen niet zoveel."

De wind is nog niet gaan liggen. "We houden storm, morgen ook", zegt Lundgren. "Gelukkig zitten wij hier naast een vulkaan. De hellingen houden de wind tegen."

STER reclame