NOS NieuwsAangepast

Helft Nederlandse bisschoppen wist van misbruik binnen kerk

Ruim de helft van de 39 Nederlandse bisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wist van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek. Volgens de krant dekten de geestelijken het misbruik toe, waardoor de daders nog meer slachtoffers konden maken.

NRC heeft een inventarisatie gemaakt van bekende en minder bekende misbruikzaken binnen de kerk die sinds 2010 aan het licht zijn gekomen. Aan die zaken heeft de krant een lijst met namen van hoge kerkbestuurders gekoppeld, op basis van informatie van het meldpunt voor kindermisbruik van de kerk, rapporten van de commissie-Deetman en eigen onderzoek.

Van de twintig kardinalen, bisschoppen en hulpbisschoppen die NRC noemt, zouden vier van hen zelf kinderen hebben misbruikt. Zestien anderen zouden pedofiele priesters hebben overgeplaatst naar andere parochies, waar ze dan vaak opnieuw misbruik pleegden, schrijft de krant. Geen van de bisschoppen is nog actief en alle zaken zijn volgens NRC verjaard.

Vertegenwoordigers van lotgenotenorganisaties wijzen erop dat deze situatie schrijnend is voor slachtoffers die de afgelopen jaren bij de kerk een klacht indienden over misbruik, en die te horen kregen dat het kerkelijk gezag niet van het betreffende misbruik op de hoogte was. "Zij zijn wederom misbruikt", stelt een woordvoerder.

Het Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) zegt dat slachtoffers de kardinalen en bisschoppen medeplichtig vinden en dat door hun beleid meer slachtoffers zijn gemaakt.

Bovendien, zegt het VPKK, zijn er nog altijd plekken binnen de katholieke kerk in Nederland zijn waar misbruik niet bespreekbaar is. Slachtoffers die hun verhaal willen doen, voelen zich onder druk gezet om te zwijgen.

Betreuren

De Nederlandse bisschoppenconferentie zegt te betreuren dat bisschoppen in het verleden hun verantwoordelijkheid niet hebben genomen of zich zelfs schuldig hebben gemaakt aan het misbruik.

De nog levende geestelijken die in de inventarisatie genoemd worden zijn op de hoogte van de lijst, maar hebben nog niet gereageerd, schrijft de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl