Alexander Petrov (R) and Ruslan Bosjirov op camerabeelden bij het station in Salisbury AFP

Ruslan Bosjirov en Alexander Petrov, de mannen die worden verdacht van het vergiftigen van oud-dubbelspion Sergej Skripal, hebben wel degelijk banden met de Russische geheime dienst. Dat meldt het digitale onderzoekscollectief Bellingcat samen met de nieuwssite The Insider Russia.

De bewering is gebaseerd op paspoort- en vluchtgegevens van de twee mannen. Met name de paspoorten staan volgens de civiele onderzoeksjournalisten vol merkwaardigheden. Zo zijn de reisdocumenten afgegeven in 2009. Voor dat jaar hebben de twee nooit ergens geregistreerd gestaan.

Dat is reden om te veronderstellen dat een inlichtingendienst hun toen pas een geboortedatum heeft gegeven. Opvallend is ook dat in het paspoortdossier van een van hen verscheidene keren de aantekening "uiterst geheim" is te vinden. Volgens Bellingcat is een dergelijke aantekening in Rusland alleen weggelegd voor leden van de geheime dienst of hooggeplaatste overheidsfunctionarissen.

De twee mannen ontkenden gisteren in een interview met de Russische zender Russia Today stellig ook maar iets te maken te hebben met de vergiftiging van Skripal. Ze waren naar eigen zeggen als toeristen toevallig in Salisbury op aanraden van een vriend, die de twee op het hart had gedrukt een beroemde kathedraal te zien. Ze hadden hun reis naar Engeland ook al lang van tevoren gepland, zeiden ze.

Maar volgens Bellingcat boekten de twee hun vliegtickets naar Londen pas op de dag voor vertrek, op 1 maart. Op 4 maart vlogen ze terug naar Moskou. Diezelfde dag werden Skripal en zijn dochter met spoed opgenomen in het ziekenhuis vanwege vergiftiging met het zenuwgas novitsjok.

De zaak-Skripal leidt al langer tot spanningen tussen Rusland en Europa. Rusland ontkent iets met de vergiftiging te maken te hebben. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vandaag nog dat Groot-Brittannië de zaak gebruikt om Europese landen achter zich te krijgen in een tijd dat Londen steeds meer alleen komt te staan nu de brexit nadert.

Volgens Lavrov wil Rusland al vanaf het begin meehelpen met het onderzoek, maar wordt daar geen gehoor aan gegeven. Ook zou Rusland serieus overwegen om Bosjirov en Petrov te verhoren als de Britten dat verzoeken.

'Simpelweg absurd'

Verder noemde Rusland vandaag het bericht dat twee Russische spionnen eerder dit jaar in Den Haag zijn ontmaskerd "simpelweg absurd". Dat nieuws werd gisteren gemeld door NRC Handelsblad en de Zwitserse krant Tages-Anzeiger. De mannen zouden op weg zijn geweest naar Zwitserland om daar een gifgaslaboratorium te hacken dat onder meer onderzoek doet naar de moordpoging op Skripal.

Op haar officiële Facebookpagina noemt de Russische ambassade in Zwitserland het nieuws "nog een poging om Rusland-haat aan te wakkeren".

STER reclame