Volleyballers herstellen zich knap met winst op China

Na een kansloze 3-0 nederlaag op woensdag hebben de Nederlandse volleyballers zich in het tweede duel op het WK gerevancheerd tegen China. Oranje, de nummer 25 van de wereldranglijst, versloeg de nummer twintig in het Bulgaarse Roese met 3-1: 25-21, 25-13, 23-25 en 25-13.

Nederland begon tegen de Chinezen niet goed en keek al gauw tegen een 4-0 achterstand in de eerste set aan. Bondscoach Gido Vermeulen zag zijn ploeg daarna beter in de wedstrijd komen. Oranje domineerde het vervolg van de set, kwam met 14-14 langszij en won met 25-21.

Ook in de tweede set greep China de leiding en keken de Nederlanders bij de eerste time-out tegen een achterstand aan: 5-8. Maar daarna was Nederland heer en meester. Topspeler Jiang vond continu bloks op zijn weg (Thomas Koelewijn, Thijs ter Horst en Jasper Diefenbach) en zo werd de Chinese aanval lamgelegd. De achterstand werd omgebogen in een 18-10 voorsprong in een serie waarin Oranje maar liefst tien punten op rij pakte.

Nimir Abdelaziz smasht

De derde set ging verloren ondanks een 15-11 voorsprong. Die slordigheid werd in set vier overtuigend rechtgezet. Met 21 punten werd Nimir Abdel-Aziz topscorer en Diefenbach tekende voor zeven bloks.

Eerste zege sinds 2002

De Nederlandse volleyballers winnen voor het eerst sinds 2002, de laatste keer dat Oranje meedeed, weer een wedstrijd op een WK. Behalve Canada maken ook olympisch kampioen Brazilië, Frankrijk, Egypte en China deel uit van de poule van Oranje.

Nederland speelt zaterdag tegen de Brazilianen. Frankrijk (zondag) en Egypte (maandag) fungeren daarna als tegenstander in poule B.

De eerste vier landen van de groep plaatsen zich voor de volgende ronde. De nummers vijf en zes kunnen naar huis. Oranje hoopt met overwinningen op met name China en Egypte in elk geval de vierde plaats veilig te kunnen stellen in Bulgarije.