Eerdere uitreiking van de Ig Nobelprijzen
NOS Nieuws

Speciale 'Nobelprijs' voor meten van nachtelijke erecties met postzegels

Onderzoeken die eerst aan het lachen maken en dan aan het denken zetten - dat is vereist voor het winnen van de Ig Nobelprijs. De prijzen zijn vannacht uitgereikt in de Harvard Universiteit in de Verenigde Staten. Onder meer wetenschappers die onderzoek deden naar 'achtbaanritten tegen nierstenen' en 'menselijk speeksel als schoonmaakmiddel' vielen in de prijzen.

Er worden prijzen uitgereikt in verschillende categorieën als geneeskunde, antropologie en medisch onderwijs:

Nierstenen behandelen met een achtbaan en zelf-colonoscopie

Tijdens de 28ste Ig Nobelprijs Ceremonie zijn tien prijzen uitgereikt. De prijzen werden uitgereikt door echte Nobelprijswinnaars Eric Maskin (2007), Wolfgang Ketterle (2001), Oliver Hart (2016) en Michael Rosbash (2017). De naam van de prijs is een woordgrapje: een verwijzing naar de Nobelprijs, maar ignoble betekent 'verachtelijk'.

Dit jaar vielen er geen Nederlanders in de prijzen. Dertien keer eerder gebeurde dat wel.

De Geneeskundeprijs ging dit jaar naar onderzoek waarbij achtbaanritten werden gebruikt om nierstenen eerder kwijt te raken. Dat blijkt te werken.

Het verzamelen van bewijsmateriaal in een dierentuin dat chimpansees mensen ongeveer net zo vaak en net zo goed nadoen als mensen chimpansees imiteren, kreeg de Antropologieprijs.

Blijkbaar kunnen wijndeskundigen, met behulp van geur, de aanwezigheid van een enkel vliegje in een glas wijn herkennen. Het onderzoek waaruit dit bleek, kreeg de Biologieprijs. De Scheikundeprijs ging naar de wetenschappers die onderzochten of menselijk speeksel een goed schoonmaakmiddel is.

De Ig Nobelprijs voor Voortplantingsgeneeskunde ging naar het meten van nachtelijke erecties met postzegels. Bij dat onderzoek werd een strip postzegels om de penis van een impotente man gewikkeld voor hij naar bed ging. Waren de postzegels de volgende ochtend losgescheurd? Dan had de man hoogstwaarschijnlijk een erectie gehad in zijn slaap.

Wat hebben de prijswinnaars gewonnen? Een knutselwerkje en een geldprijs van 10 biljoen dollar. Zimbabwaanse dollars welteverstaan. Die zijn, jammer genoeg, zo goed als niets waard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl