NOS NieuwsAangepast

Afrikaanse varkenspest nadert, maar nog geen paniek in Nederland

In België is voor het eerst in ruim dertig jaar weer Afrikaanse varkenspest opgedoken. De ziekte is gevonden bij vier everzwijnen in de provincie Luxemburg, waarvan er drie zijn gestorven.

De Afrikaanse varkenspest is voor alle varkenssoorten dodelijk. Er bestaat geen behandeling of vaccin tegen. Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk.

In de omgeving van de gemeente Etalle, waar de zwijnen werden aangetroffen, zijn maatregelen genomen die verspreiding van de ziekte moeten tegengaan. Het gaat onder meer om beperkingen van de jacht in het gebied en maatregelen bij varkensbedrijven in de buurt.

De Afrikaanse varkenspest heerst al enkele jaren in Oost-Europa. De laatste maanden heeft de ziekte zich meer verspreid naar het westen. De laatste keer dat België met de ziekte te maken had, was in 1985. Toen moesten 30.000 varkens geruimd worden om een einde te maken aan een epidemie in West-Vlaanderen.

Nederland

In Nederland heerst de Afrikaanse varkenspest vooralsnog niet. Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt de situatie in België wel goed in de gaten te houden. De sector houdt nu spoedoverleg op het ministerie, maar minister Schouten zei eerder tegen persbureau ANP dat er nog geen verhoogd risico is voor Nederland.

Henk Bleker, voorzitter van belangenorganisatie Vee & Logistiek, is daar minder gerust op. "We moeten het zien alsof er in de regio Nederland een besmetting met het virus is", zegt de oud-staatssecretaris van Landbouw tegen het NOS Radio 1 Journaal. "Wilde everzwijnen hebben een behoorlijke actieradius."

Maatregelen

Het ministerie bekijkt of de genomen voorzorgsmaatregelen voldoende zijn. Op dit moment worden vrachtwagens die varkens vervoeren en uit landen komen waar de Afrikaanse varkenspest bij veehouderijen heerst, bij de grensovergang met Nederland extra gereinigd. Ook worden de wilde zwijnen in Nederland geregeld gecontroleerd.

Volgens Bleker zijn de huidige veiligheidsmaatregelen nog wel voldoende, mits deze serieus worden nageleefd door boeren en transporteurs, en er scherp wordt gecontroleerd. "Dan hebben we goede kans dat we het bij de wilde zwijnen houden", zegt Bleker. "Als het bij de varkenshouderij terechtkomt, kan het honderdduizenden dode dieren opleveren."

Vooralsnog is de kans dat het virus van wilde zwijnen overslaat naar de Nederlandse varkenshouderij klein, denkt Bleker. In Oost-Europese landen bestaat volgens hem nog veel kleinschalige varkenshouderij, waar boeren enkele tientallen dieren houden, die ook buiten leven en zo makkelijker in aanraking kunnen komen met het virus. Dat is in Nederland niet het geval.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl