IOC noemt organisatie Tokio 2020 'meest ingewikkelde ooit'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

IOC noemt organisatie Tokio 2020 'meest ingewikkelde ooit'

De dodelijke tyfoon en aardbeving die Japan de afgelopen dagen hebben getroffen, hebben er ook bij de organisatoren van de Olympische Spelen van Tokio 2020 flink ingehakt.

"Dit is hard aangekomen bij me", zegt John Coates, inspectieleider van het International Olympisch Comité. Bij de opbouw van Sydney 2000 werden natuurrampen gesimuleerd. "Hier is dat geen fantasie, maar de werkelijkheid. En dat is triest."

De klok vooruit zetten

Een ander punt van zorg is de temperatuur tijdens de Spelen. Afgelopen zomer ging de thermometer regelmatig over de 38 graden heen in Japan. Om de zon zo veel mogelijk te mijden, wordt gekeken of de klok tijdens Tokio 2020 vooruit gezet kan worden. "Een goed idee", vindt Coates.

Miraitowa en Someity, de mascottes van Tokio 2020 Getty Images

De inspectieleider is - zo lijkt het - nog niet gerust op een goede afloop van de Spelen. "Dit zijn de meest ingewikkelde Spelen ooit. Met de meeste sporten en de locaties liggen ver uit elkaar. En de natuurrampen maken de planning nóg moeilijker."

Het olympische vuur wordt op 12 maart 2020 ontstoken in Griekenland en de vlam komt op 20 maart aan in Japan. De Spelen gaan op 24 juli van start.

STER Reclame