Reuters

De orkaan Florence is in kracht afgenomen. De storm, die afkoerst op de oostkust van de Verenigde Staten, is afgezwakt naar een orkaan van de tweede categorie. Gisteren had Florence nog orkaankracht 4.

Het Nationaal Orkaan Centrum, dat de storm eerst als "een extreem gevaarlijke orkaan" typeerde, waarschuwt dat het gevaar nog niet geweken is. Men moet nog rekening houden met maximum windsnelheden van 175 kilometer per uur. De verwachting is dat de storm morgenochtend (Nederlandse tijd) de kust bereikt.

Veel mensen hebben de nodige maatregelen genomen of zijn inmiddels vertrokken:

Orkaan Florence bereikt oostkust VS later vandaag

De grote hoeveelheden regen die de orkaan met zich meebrengt kunnen flinke schade veroorzaken, zegt correspondent Wouter Zwart vanuit Wilmington, een kustplaats in North Carolina.

"Florence beweegt momenteel ook wat langzamer richting de kust. Dat betekent dat hij ook heel lang boven zee blijft hangen en extra veel warm zeewater zal opscheppen. Dat moet weer een keer naar beneden komen, dus het is heel goed mogelijk dat er een halve meter tot een meter water over het gebied wordt uitgestort", zegt Zwart in het NOS Radio 1 Journaal.

Zwart benadrukt dat het gebied heel kwetsbaar is voor overstromingen. Het ligt relatief laag en er is aan de kust veel te veel gebouwd de laatste jaren, zegt hij. "Men houdt er hier zeker rekening mee dat het 24 uur tot 36 uur ernstig gaat spoken. Daarna gaan we zien hoe groot het onheil gaat worden."

In Wilmington wacht men vooralsnog af wat er gaat komen AFP

Ruim 1,7 miljoen mensen in Viriginia, North en South Carolina zijn inmiddels opgeroepen om hun huis te verlaten. Volgens Zwart houden de meeste mensen zich daar wel aan, zeker op de plekken langs de kust, waar verplichte evacuaties zijn.

"Het is momenteel heel stil in de stad. Toen we een paar uur geleden hier binnen kwamen rijden zagen we vooral auto's de andere kant op rijden, de stad uit. Dat is een goed teken natuurlijk. De hotels, die vaak stevig gebouwd zijn, zitten wel vol hier. Dat zijn mensen uit de regio die niet helemaal weg willen, maar wel naar hoger gelegen plekken willen."

Noodtoestand

Vicepresident Pence heeft een reis naar Georgia afgezegd, nadat de gouverneur daar vanwege Florence de noodtoestand had uitgeroepen.

Pence blijft in Washington om vanuit daar in de gaten te houden hoe de federale steun verloopt. President Trump prijst ondertussen de voorbereidingen van de federale overheid. "Ze zijn er allemaal klaar voor. En we krijgen enorme steunbetuigingen van politici en de mensen."

STER reclame