Anoush Dastgir Facebook

Als vluchteling kwam hij vijftien jaar geleden in Nederland terecht. Hij leerde voetballen en schopte het tot de amateurs van NEC, FC Lienden en Jong VVV. Al snel had Anoush Dastgir een grote droom. Dat was spelen voor het nationale elftal. Via een scoutingtoernooi kwam hij terecht in het Afghaanse voetbalteam en speelde hij een aantal interlands.

Zijn droom was uitgekomen en al snel had hij een ander doel; bondscoach worden. Hij was ondertussen al heel wat jaren trainer bij de amateurs van NEC en wachtte op een kans bij het Afghaanse elftal.

Die kans kwam er in 2016. "Ik was samen met een aantal andere spelers onderweg naar een interland toen ik op Schiphol werd gebeld. De bond belde mij op om te vertellen dat de trainer niet kwam opdagen en ik mijn trainerspapieren maar mee moest nemen."

Anoush Dastgir, de 28-jarige bondscoach van Afghanistan uit Wijchen

'Lag goed in de groep'

De voorzitter van de Afghaanse voetbalbond vroeg aan de spelers hoe ze het op gingen lossen en die waren eensgezind: Dastgir moest maar trainer worden. "Alle spelers die er waren, had ik er naartoe gebracht, ik lag goed in de groep en ik had de papieren."

In eerste instantie werd Dastgir assistent onder de Duitser Otto Pfister.

In 2016 zocht Studio Sport Anoush Dastgir en Omid Popalzay op. De twee Afghaanse vluchtelingen warennet terug van een toernooi waar ze met het nationale elftal van Afghanistan om het kampioenschap van Zuidoost-Azië streden.

'Je doet het voor de mensen daar' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Toen Pfister vertrok werd er snel naar Dastgir gekeken. "Otto Pfister gaf al snel aan dat ik zijn opvolger was en het was dan ook snel geregeld."

De bond is volgens Dastgir blij met een landgenoot als coach. "Ze hebben veel Europese coaches gehad, die hadden het daar wel lastig", aldus Dastgir, wiens volgende tegenstander Myanmar is op 16 oktober (vriendschappelijk). "Afghanistan is toch een ander land dan bijvoorbeeld Zuid-Afrika en China."

STER reclame