2009: Guus Hiddink en Dick Advocaat treffen elkaar op trainingskamp in Turkije Getty

'Ik zit eigenlijk te wachten op de comeback van Foppe, Kistemaker en Rijvers'

time icon

Het is al lang achterhaald, met pensioen gaan op je 65ste. Maar op je 70ste nog een drukke baan als voetbalcoach aangaan, is weer een ander verhaal. Toch zit Dick Advocaat volgende week weer als trainer op de bank bij FC Utrecht. Is hij inmiddels niet te oud?

"Het is eigenlijk pijnlijk", is de eerste reactie van voetbalcommentator Arno Vermeulen. "Het is niet heel goed voor het Nederlandse voetbal. Er zijn zat jongere trainers vrij, maar Utrecht vindt ze blijkbaar niet goed genoeg."

De directeur van Coaches Betaald Voetbal, Gerard Marsman, is het niet met Vermeulen eens. "Wat is oud? Leeftijd zegt me niet zoveel. Dick is nog vitaal."

Arno Vermeulen over 'de perfecte tussenpaus'

De NOS-voetbalcommentator in Langs de Lijn over de keuze van FC Utrecht voor de bijna 71-jarige Dick Advocaat.

Advocaat is niet de oudste trainer ooit in de eredivisie. Foppe de Haan hielp ooit, in het seizoen 2015/2016, Heerenveen uit de brand als interim-trainer. Hij was 72 jaar.

Maar Vermeulen vraagt zich wel af wie er nog meer worden aangesteld de komende tijd. "We hebben deze week ook al het verhaal gehad met Hiddink, die op zijn 71ste nog aan de slag gaat als bondscoach van het olympisch elftal van China. Ik zit eigenlijk te wachten op de comeback van Foppe de Haan (75), Simon Kistemaker (78) en Kees Rijvers (92)..."

Foppe de Haan: 'Ben nog nooit zo moe geweest'

Over eerstgenoemde gesproken; hij zit zeker niet te wachten op een terugkeer als trainer. "Na dat laatste seizoen was ik wel klaar", bekent Foppe de Haan. "Toen dacht ik: dit doe ik nooit meer. Ik ben nog nooit zo moe geweest."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2015: tranen bij 'oude man' De Haan

Vooral het dagelijks ritme brak De Haan op. "Ik stak er te veel energie in. Stond elke dag op het veld. Dat kwam ook omdat ik mijn ideeën niet kwijt kon zoals je normaal gesproken in een voorbereiding op een seizoen wel kunt. Al doende moest ik dat doen. Dat kostte heel veel energie. Ik werd helemaal opgeslokt."

'Je herstelt niet meer zo snel op die leeftijd'

"Toen ik het deed, was ik geloof ik nog twee jaar ouder dan Dick nu is. Kijk, je herstelt niet meer zo snel op die leeftijd. Daar heb je meer tijd voor nodig. En je moet wel heel fit zijn. Het is een spannend beroep."

Het gezinsleven speelde ook mee bij Foppe de Haan, die al ruim dertig jaar erop had zitten bij achtereenvolgens sc Heerenveen, Jong Oranje en Ajax Cape Town.

"Wat het is: je bent niet alleen op de wereld. Je hebt een vrouw, kinderen, kleinkinderen. Daarom was ik ook gestopt. Maar omdat het Heerenveen was, heb ik het toch nog een keer gedaan. De kleinkinderen zeiden: "Pake, wil je weer op tv? Nou ja, die vonden dat wel mooi. Maar wat je eigenlijk wil, is bijvoorbeeld je kleinkinderen zien voetballen. Daar tijd aan besteden."

Foppe de Haan ANP

Toch heeft De Haan wel vertrouwen in zijn collega. "Dick heeft vorig jaar Sparta gedaan. Dat verliep niet geheel zorgenvrij. Nou, dat heeft hij overleefd. Of ik verder nog tips voor hem heb? Haha, nou Dick weet precies wat hij wil en kan."

Die laatste indruk heeft Marsman ook. "Sommigen zijn met hun veertigste niet meer vooruit te branden. Maar ik vind Dick nog een uitermate vitaal iemand. Wij kijken liever naar prestaties dan naar leeftijd."

'Utrecht passeert Streppel, Verbeek, Pastoor'

Vermeulen ziet dat FC Utrecht enkele potentiële troonopvolgers van de generatie-Advocaat passeert. "Er zijn trainers vrij: Jurgen Streppel, Gertjan Verbeek, Alex Pastoor. Dat zegt iets over de carrière van die drie. Ze hebben de afgelopen jaren ook niet overtuigend gepresteerd bij de clubs waar ze werkten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het afscheid van Guus en Dick door de jaren heen

Bij de vakbond is leeftijd in elk geval geen thema. "We hebben nooit overwogen om het daar over te hebben of om dat aan te kaarten op een of andere manier", zegt Marsman. "Ik zie het ook niet als trend, coaches van hogere leeftijd is iets van alle tijden volgens mij. Dick is nog vitaal, heeft er nog heel veel plezier in en is net als Guus niet iemand die achter de geraniums wil gaan zitten."

Niet achter de geraniums

Zit De Haan nu wel achter de geraniums? Nee, ook hij kan de voetbalwereld niet helemaal achter zich laten. "Ik ga af en toe naar Kaapstad, daar geef ik les aan trainers van Ajax Cape Town. Dat is een aardig projectje. Dan ben ik daar veertien dagen en daarna ben ik weer twee maanden thuis. Soms plak ik er een vakantie aan vast."

De eredivisieclubs van trainer Dick Advocaat

Clubs Duels Zege Remise Verlies
HFC Haarlem 68 25 17 26
SVV 34 8 8 18
PSV 154 103 24 27
AZ 43 20 11 12
Sparta Rotterdam 17 5 1 11
316 161 61 94

STER Reclame