NOS Nieuws

'Mensen met overgewicht weten ook wel dat een komkommer goed voor je is'

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

  • Wim Kopinga

    redacteur Online

"Ik ben blijer met een maatje meer." De 34-jarige body positive activist en stylist Lottie Mae Jones heeft geen probleem met haar gewicht. "Ik weet dat, want maatje 38 heb ik ook gehad. Toch geloven mensen mij niet als ik dat zeg."

Mae Jones is niet alleen, bleek vandaag uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de vijf mensen met ernstig overgewicht heeft geen enkel probleem met de lichaamsomvang, terwijl twee op de vijf met obesitas ontevreden zijn over zijn of haar gewicht. De rest van de mensen met obesitas is niet tevreden, maar ook niet ontevreden.

Niet gek

Mae Jones vindt het niet gek dat een deel van die groep dat helemaal niet erg vindt. "Dikke mensen worden al snel gekoppeld aan zwakte en een gebrek aan discipline. Ook zeggen mensen al snel dat het ongezond is." Maar ze vindt het flauw om dikke mensen altijd op gezondheid te veroordelen. "Er zijn ook mensen om je heen die roken, drinken en drugs gebruiken. Daar hoor je alleen niet veel over, omdat je het niet aan ze ziet."

Gewicht is niet alles, zegt ook Hermina. Lang was ze ontevreden over haar gewicht, tot ze besefte dat dit haar ongelukkig maakte:

'Ik ben nu veel gelukkiger dan toen ik aan het diëten was'

Om overgewicht onder de Nederlandse bevolking tegen te gaan, komen er maatregelen om een gezondere levensstijl te ontwikkelen in het basispakket van de gezondheidszorg. Het gaat om bijvoorbeeld over adviezen om gezonder te eten en meer te bewegen. Maar Mae Jones vindt dat onzin. "Denk je dat dikke mensen niet weten wat gezond eten is en altijd een ongezonde leefstijl hebben? Mensen met overgewicht weten ook wel dat een komkommer goed voor je is."

Ze ergert zich aan de manier waarop er ook vanuit de overheid naar mensen met overgewicht gekeken wordt. "Dit is alleen maar stigmatiserend. De vraag moet zijn: hoe kunnen we mensen met overgewicht helpen. Als er al een probleem is, dan is dat veel breder dan het eten zelf."

Zelf houdt Mae Jones zich bezig met body positivity; het accepteren van alle lichaamstypes. "Daar is op sociale media ook steeds meer aandacht voor. Vrouwen met een maatje meer voelen zich daar geroepen om zich hier ook over uit te spreken."

Onder die berichten volgen dan ook vaak negatieve reacties. "Maar dat zegt iets over de mensen die dat doen. Er zijn altijd mensen die iets verwerpelijks vinden, en anderen willen afzeiken. Ik kijk liever naar de diversiteit om mij heen", zegt Mae Jones. "Dat maakt mijn leven een stuk kleurrijker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl