'Wij zijn orkanen natuurlijk niet gewoon'

Springruiter Harrie Smolders is volgende week een van de favorieten voor de titel tijdens de Wereldruiterspelen, maar door de naderende orkaan Florence blikt hij met gemengde gevoelens vooruit op de reis naar het Amerikaanse plaatsje Tryon. "Het is toch wel een klein beetje schrikken, want wij zijn orkanen natuurlijk niet gewoon."

De verwachting is dat de orkaan donderdag aan land komt in North Carolina. Het terrein waar het evenement wordt gehouden ligt zo'n 350 kilometer landinwaarts. "De organisatie zit er bovenop en er zijn ook al mensen van de Nederlandse federatie. We krijgen elk uur updates", vertelt Smolders.

Noodplan

De Wereldruiterspelen (WEG) beginnen vandaag en duren nog tot en met 23 september. De organisatie zegt een noodplan klaar te hebben liggen, mocht de orkaan het evenement treffen. "We stellen ons pro-actief op en zijn overal op voorbereid", aldus een woordvoerder.

"We beschikken voor het onderbrengen van de paarden over permanente en zeer stabiele gebouwen. We zijn er vrijwel zeker van dat die bestand zijn tegen het weer dat ons staat te wachten", staat in een verklaring. "Mocht dat niet zo zijn, dan ligt een evacuatieplan klaar. Voor de mensen én de paarden."

Smolders is er nog niet gerust op. "Ook omdat de orkaan al een beetje in de richting van Tryon gaat. Ze weten nog niet precies wanneer hij aan land gaat, maar het is zorgwekkend dat die in kracht toeneemt."

Zijn tophengst Don is al vertrokken richting Amerika. De verzorger die het paard van Smolders op z'n gemak moet stellen, maakt zich nog niet druk. "Als ik hem meeneem naar buiten en hij wat gras kan eten, is hij al blij."

STER reclame