Aan de kust worden maatregelen genomen vanwege de orkaan Reuters

Op steeds meer plaatsen aan de oostkust van de Verenigde Staten worden maatregelen genomen vanwege de orkaan Florence. Die komt waarschijnlijk donderdagnacht of vrijdagochtend aan land.

De orkaan wordt naar verwachting een van de meest verwoestende die de oostkust van de VS de afgelopen decennia heeft getroffen. Florence is een orkaan van de op een na zwaarste categorie en haalt windsnelheden tot 225 kilometer per uur.

Het Amerikaanse orkaancentrum NHC waarschuwt dat de orkaan in de komende dagen nog zwaarder kan worden en mogelijk uitgroeit naar eentje van de zwaarste categorie, categorie vijf.

Evacuatiebevel

Meer dan een miljoen inwoners uit de kustgebieden hebben een evacuatiebevel gekregen, al heeft niet iedereen daar gehoor aan gegeven. Universiteiten en andere scholen zijn dicht en fabrieken liggen stil. Onder meer vliegtuigbouwer Boeing en autofabrikant Volvo hebben fabrieken in het gebied gesloten.

Ondertussen wordt er alles aan gedaan om bewoners zo snel mogelijk uit het gebied te krijgen:

Voorbereidingen voor orkaan Florence

Enkele honderden gevangenen uit de staat North Carolina geëvacueerd, uit vrees dat de gevangenissen de kracht van Florence niet weerstaan. Enkele honderden gedetineerden uit gevangenissen met een licht of gemiddeld regime zijn overgebracht naar andere cellen. Gevangenissen met maximale beveiliging zijn beter bestand tegen de storm, zeggen de autoriteiten.

"Deze orkaan is een monster", waarschuwt de gouverneur van North Carolina, die in zijn staat de noodtoestand heeft uitgeroepen. "Deze storm is anders dan andere stormen die je hebt meegemaakt. Het is een extreme, gevaarlijke, levensbedreigende, historische orkaan. Zet je leven niet op het spel."

Weersvoorspellingen laten zien dat de orkaan tot dagenlange regen gaat leiden in de staat. Mogelijk valt er 50 centimeter regen, of zelfs nog veel meer. Er wordt gevreesd voor zware overstromingen.

Het oog van de orkaan trekt naar alle waarschijnlijkheid over de zuidkust van North Carolina. Ook in Virginia, South Carolina en Washington D.C. is de noodtoestand van kracht.

De Nederlander Hugo Heule heeft een ijssalon in Charleston, North Carolina. Hij is nog niet vertrokken, vertelt hij in het Radio 1 Journaal. "In de 7 jaar dat ik hier woon, ben ik al vier keer weggegaan. En elke keer bleek het wel mee te vallen toen ik terugkwam."

"Dus ik wacht het nog even af, want ik ben bang dat ik anders lang niet kan terugkeren", vertelt hij. "Het grote probleem is het water dat niet weg kan. Als dat blijft staan, dan kan ik misschien pas na anderhalve week terug naar mijn huis."

Weken zonder stroom

FEMA, het Amerikaanse agentschap voor noodhulpverlening, waarschuwt dat plaatsen die in het pad van Florence liggen mogelijk weken zonder stroom komen te zitten, als gevolg van kapotte hoogspanningskabels en waterschade aan elektriciteitsapparatuur. 2,4 miljoen mensen moeten het daardoor wellicht weken zonder elektriciteit doen, waarschuwen onderzoekers van de University of Michigan.

Medewerkers van elektriciteitsbedrijven uit vijftien verschillende staten zijn naar het gebied onderweg om klaar te staan voor de reparatie van het elektriciteitsnet. Het Rode Kruis zet zo'n 700 extra mensen in.

Volgens president Trump is de Amerikaanse federale regering "volledig voorbereid" op de orkaan. "We zijn klaar als nooit tevoren", zei hij. "Het wordt een enorm grote, natte orkaan."

STER reclame