Kimi Räikkönen AFP

Formule 1-coureur Kimi Räikkönen verlaat Ferrari. Zijn stoeltje in de rode bolide wordt in 2019 wordt overgenomen door de 20-jarige Charles Leclerc, die dit seizoen voor Sauber bezig is aan zijn eerste seizoen in de Formule 1. Zijn beste resultaat was de zesde plaats in de GP van Azerbeidzjan.

Räikkönen neemt op zijn beurt de plaats van Leclerc over bij Sauber. Bij het Zwitserse team debuteerde de Fin in 2001 in de koningsklasse van de autosport. Leclerc maakt sinds 2016 deel uit van het opleidingstraject van Ferrari, dat ook motoren levert aan Sauber.

Één wereldtitel, twintig GP-zeges

Räikkönen is een van de meest ervaren coureurs in de Formule 1-wereld. De 38-jarige Fin veroverde in 2007 de wereldtitel, in zijn eerste periode voor Ferrari. In totaal won Räikkönen twintig GP's.

Räikkönen, die in 2009 afscheid nam van Ferrari, is momenteel bezig aan zijn tweede periode voor de Italianen waar hij in 2014 terugkeerde. Het lukte 'het ijskonijn' niet om die periode in de rode bolide een race te winnen. Zijn laatste zege dateert van 2013: de GP van Australië.

Anderhalve week geleden veroverde hij in Italië wel zijn achttiende polepositie in zijn carrière. Hij finishte op Monza uiteindelijk als tweede achter WK-leider Lewis Hamilton. Het was zijn derde tweede plaats van dit seizoen. Ook eindigde hij al zes keer als derde.

Op Monza gingen de geruchten al dat Räikkönen aan zijn laatste seizoen voor Ferrari bezig zou zijn. De Fin, een man van weinig woorden, wilde daar niet op de verhalen over zijn naderende afscheid ingaan.

De nieuwe Ferrari-baas Louis Camilleri had volgens verhalen in Italiaanse media Räikkönen wel willen behouden, maar zijn eind juli overleden voorganger Sergio Marchionne zou eerder in het seizoen Leclerc al hebben vastgelegd. Daar wilden ze bij Ferrari niet aan tornen.

Leclerc wordt teamgenoot van Sebastian Vettel, die sinds 2015 bij Ferrari onder contract staat.

STER reclame