NOS Sport

Vernieuwde Holland Acht bouwt 'met jeugdig elan' aan nieuw succes

Holland Acht werkt met nieuwe ploeg naar Spelen 2020

Begin jaren negentig werd de term Holland Acht geïntroduceerd voor de roeiploeg die uiteindelijk goud zou veroveren op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta. Twintig jaar na dat succes, in 2016 dus, won een Nederlands achttal (exclusief stuurman) brons op de Spelen van Rio.

Van de leden van die ploeg is nog maar een kwart over: Mechiel Versluis en Boudewijn Röell. Met zes nieuwe leden werkt de Holland Acht toe naar de Spelen van 2020 in Tokio. Komend weekend wacht in het Bulgaarse Plovdiv, tijdens de WK roeien, de eerste echte krachtmeting.

De bronzen ploeg van de Holland Acht bij de Spelen van Rio in 2016

"Het jeugdige elan zit er lekker in in deze groep. De zin en motivatie is echt geweldig", stelt bondscoach Mark Emke, die in de persoon van Freek Robbers een nieuwe slagman tot zijn beschikking heeft.

Versluis, een van de twee roeiers die de Holland Acht trouw is gebleven, kijkt met vertrouwen naar de toekomst. "Ik was echt wel verrast dat we met deze ploeg zo stabiel zijn en in alle wedstrijden op het podium hebben gestaan", zegt hij. "En dat het zo goed gaat, biedt wel perspectief."

De Holland Acht van 1996

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl