AFP
NOS Voetbal

'We hebben het ergste wel gehad met Oranje'

Hoe goed is Nederland nu echt? Dat is in het Sportforum de belangrijkste vraag na de nipte nederlaag bij wereldkampioen Frankrijk. "Frenkie de Jong is een lichtpuntje. Een talent", opent Henk Hoijtink, chef sport van Trouw. "Maar de omstandigheden zijn niet makkelijk, hij staat in een niet al te ruim getalenteerd team."

Is De Jong de natuurlijke opvolger van de afgelopen week afgezwaaide Wesley Sneijder? "Het is heel verleidelijk om van de wisseling van de wacht te spreken, maar Sneijder kwam wel even in een ander elftal terecht met Frank de Boer, Philip Cocu en Ruud van Nistelrooij. Daar hebben die jongens veel van kunnen leren", aldus Hoijtink.

NOS-presentator Rivkah op het Veld is optimistischer. "Ik voel bij mensen om mij heen wel een soort van opluchting. We kunnen het nog en we hebben het ergste wel gehad. En als Memphis Depay, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong doorgroeien hebben we ieder geval weer talenten voor de toekomst en dat is toch best fijn."

Oranje is een ploeg die volgens Hoijtink in ieder geval niet meer wordt afgeschminkt. "Bondscoach Ronald Koeman gaat er wel voor zorgen dat we geen enorme dalen meer zullen krijgen. Die 4-0 tegen Frankrijk van vorig jaar, dat gaat niet meer zo snel gebeuren. Hij zet het allemaal vrij logisch neer en dan ga je niet meer zo door het gaas. Maar tegen Frankrijk was het krachtsverschil toch wel behoorlijk groot."

Sportforum: 'Ergste wel gehad'

Kritiek is er wel op Daley Blind. "Ik heb nooit het gevoel dat hij een echte verdediger is. Daar staat geen vent waarvan ik als aanvaller denk: daar kom ik niet langs. Te veel een voetballer", aldus tenniscoach en sportliefhebber Tjerk Bogtstra.

Hoe goed is Blind nu echt?

Ook Hoijtink is in dubio over Blind. "Hij is een heel onbestemde voetballer. Hij is geen verdediger pur sang, maar voor een middenvelder, op het niveau waar we het nu over hebben, is hij ook niet goed genoeg."

Op het Veld: "Dit is wel gek, want hij had van alle spelers tegen Frankrijk het meeste aantal interlands. Blijkbaar wordt hij wel elke keer weer opgesteld."

Blind heeft volgens Hoijtink niet de ontwikkeling door kunnen maken zoals zijn vader. "Danny was ook nooit de beste voetballer, maar hij kon in de loop der jaren een niveau handhaven en daarmee echt belangrijk worden voor z'n team. Daley is nu 28, heeft in Engeland gevoetbald, en dan mag je verwachten dat hij groter zou zijn. Ajax heeft hem gekocht, voor veel geld. Ik vraag me nog steeds af of dat de juiste keuze is, dat moet nog maar blijken."

Pro Shots
Blind baalt in het duel met Frankrijk

Natuurlijk ging het ook over de vrouwenfinale op de US Open: Serena Williams verloor van Naomi Osaka, maar de prestatie van de Japanse sneeuwde onder door de woede-uitbarstingen van Williams, die de umpire beschuldigde van seksisme.

Dat deed Williams op de persconferentie nadat ze op de baan was bestraft voor onder meer het gooien met haar racket en het beledigen van de umpire. "Mannen zeggen veel ergere dingen, maar worden niet gestraft."

In het Sportforum is weinig begrip voor de opvattingen van Williams. "Het liep volledig uit de hand. Ze krijgt een waarschuwing voor coachen en ik heb die scheidsrechter alleen maar zien handelen. De dingen die hij deed, klopten", zegt Bogtstra.

"De verwijten van Williams, dat de umpire seksistisch zou hebben gehandeld, verwerpt Bogtstra. "Die man is daar totaal niet mee bezig en het klopt ook niet wat ze zegt. Er zijn zo vaak mannen geschorst of gewaarschuwd."

Weinig begrip voor Williams in Sportforum

Ook Op het Veld snapte de beschuldigingen van Williams niet. "Ik had haar heel erg die 24ste grandslamtitel gegund, omdat ik wel denk dat ze de beste speelster ooit is, maar bij de manier waarop ze hier het feminisme erbij betrok, heb ik het gevoel dat je juist een stap achteruit zet."

Op het Veld had ook gehoopt dat Williams, desnoods maandag, Osaka nog uitgebreid zou feliciteren. "Dat gebeurde niet en als je zo'n veteraan bent, vind ik dat dat niet kan."

In het algemeen is er volgens Op het Veld nog wel werk aan de winkel in het tennis. "We hebben het voorbeeld van eerder deze maand met Alize Cornet, die haar shirtje wisselde op de baan, en dat mocht niet. Er zijn zeker stappen te zetten. Alleen dit was zeker niet het moment en zeker niet de manier waarop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl