Lili en Howick
NOS NieuwsAangepast

Verwarring over 'grootouders' van Howick en Lili

Groot was de verrassing zaterdag toen bleek dat de Armeense tieners Howick en Lili familie in Nederland hebben. Eerder was daar niets over naar buiten gekomen. Tot de politie zaterdag ineens in het opsporingsbericht schreef dat de kinderen waren weggelopen uit het huis van hun grootouders.

In de asielprocedure lijkt die mogelijke familierelatie nooit te zijn gebruikt als argument om beide kinderen en hun moeder toch in Nederland te laten blijven.

Maar navraag over de grootouders leidt tot verwarrende verklaringen. Bronnen bij justitie zeggen dat het geen familie is. Maar verschillende bronnen vertelden de NOS vorige week dat de ouders van moeder Armina wel degelijk in Nederland wonen.

'Howick en Lili wel bij grootouders'

In gesprek met het AD zegt moeder Armina dat Howick en Lili wel degelijk bij haar ouders verbleven, die in Wijchen in Gelderland wonen. De ouders van Armina zouden in 1999 een verblijfsvergunning hebben gekregen. Zij was toen naar eigen zeggen zelf nog met haar zus in Armenië, omdat ze studeerde en haar oma ziek was.

Ze vertelt verder dat Howick en Lili voorlopig bij haar ouders blijven en in Wijchen naar school gaan.

Bloedverwantschap

Advocaat Scholtes van de moeder zegt dat het stel waar Howick en Lili verbleven uit het netwerk van de moeder komt. Maar zij wil niet ingaan op vragen over bloedverwantschap. Op advies van hun advocaat gaan ook Howick en Lili niet in op vragen over hun grootouders.

Ook Esther van Dijken, die tot voor kort woordvoerder van de moeder was, wil geen vragen beantwoorden over de grootouders. Zij was vrijdagnacht nog in het huis van de 'grootouders' en kwam daar op verzoek van het Nidos en de 'grootouders'.

Geen duidelijkheid

Navraag bij de politie Oost-Nederland over waarom daar het woord 'grootouder' werd gebruikt geeft ook geen duidelijkheid. De politie kan niet bevestigen dat het bij het woord 'grootouders' om bloedverwantschap gaat, of om mensen die zich zo betrokken voelen dat ze zich familie noemen.

"Hoe de relatie precies zit, dat wordt onderzocht", aldus een woordvoerder van de politie afgelopen zaterdag. De politie zegt er niets over en wijst erop dat dat in dit soort zaken de regel is.

En voogdij-instelling Nidos, die de kinderen de afgelopen maanden begeleidde, wil in het belang van beide kinderen geen mededeling doen over de grootouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl