NOS Nieuws

Kamer schrikt van Nederlandse steun aan jihadisten

In de Tweede Kamer wordt geschokt gereageerd op het nieuws dat Nederland logistieke steun heeft verleend aan een groepering in Syrië die door het Openbaar Ministerie is bestempeld als terroristisch.

"Schrikbarend", zegt Kamerlid Sjoerdsma van regeringspartij D66. Hij vraagt zich af hoe het zo ver heeft kunnen komen. Volgens hem heeft de Kamer verschillende keren gewaarschuwd voor dit gevaar.

CDA: vragen

Uit onderzoek van Nieuwsuur en Trouw blijkt dat de strijdgroep Jabhat al-Shamiya onder meer uniformen en pick-up trucks kreeg van Nederland. Volgens het OM is het een jihadistische en salafistische organisatie.

Een andere regeringspartij, het CDA, heeft verschillende malen vragen gesteld over mogelijke Nederlandse steun aan foute strijdgroepen in Syrië. Kamerleden Omtzigt en Van Helvert willen zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer.

Veel informatie over de leveringen aan strijdgroepen in Syrië is geheim verklaard. Het CDA wil daar opheldering over. "Ik wil kunnen controleren wat de regering gedaan heeft", zegt Kamerlid Omtzigt.

Segers: had nooit mogen gebeuren

ChristenUnie-leider Segers reageerde in Nieuwsuur. Hij sprak van een ontluisterend beeld. Zijn partij diende in 2015 een motie in die het kabinet opriep geen steun te verlenen aan de gematigde oppositie, maar die motie haalde het niet.

"Wat er nu gebeurt is precies de angst die we toen hadden. Je weet niet of er mensenrechtenschendingen of samenwerking met jihadisten is geweest. Dit is exact wat je niet wilt." Volgens Segers is niet goed in de gaten gehouden naar wie de steun precies ging en hoe de organisaties zich ontwikkelden.

"Als je mensenrechten hoog wilt houden, als je jihadisme wilt bestrijden, had dit nooit mogen gebeuren." Segers wil de onderste steen boven hebben en dus moet minister Blok van Buitenlandse Zaken naar de Kamer komen.

Weer wat uit te leggen

Volgens de PVV bewijst het nieuws van vandaag dat er brede steun is van het Nederlandse kabinet voor terroristen. "Rutte 3 = Terreur 1", twittert partijleider Wilders.

De SP vindt dat minister Blok van Buitenlandse Zaken weer wat uit te leggen heeft. Het kabinet heeft tot nu toe gezegd dat er alleen steun ging naar gematigde oppositiegroeperingen in Syrië. "Maar de gematigde rebellen blijken toch niet zo gematigd", zegt Kamerlid Karabulut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl