Hannah Mouncey in actie in het Australian Football. De transgender atlete mag niet op het hoogste niveau uitkomen.
NOS Sport

Transgender Australian Football-speelster niet op hoogste niveau

Transgender atlete Hannah Mouncey geeft haar droom op om op het hoogste niveau Australian Football te spelen. De 28-jarige gaf op Twitter aan haar strijd te staken.

Mouncey trekt zich terug uit de draft, het keuzeproces voor nieuwe speelsters. De voormalig handballer heeft zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor de acceptatie van transgenders in de sport.

Handballer

In 2015 was Mouncey, geboren als man, nog in de race om met het Australische mannenhandbalteam de Olympische Spelen in Rio te halen.

Eind 2015 gaf zij aan als vrouw door het leven te willen gaan. In eerste instantie wilde Mouncey in oktober 2016 voor het nationale vrouwenhandbalteam spelen. Daar kreeg zij geen toestemming voor omdat ze op dat moment nog te kort hormoontherapie onderging.

Footballster

Mouncey verlegde haar interesse naar het Australian Football waarin zij uitkomt voor Darebin Falcons in de VFLW-competitie, een lagere afdeling. Een stap naar het hoogste niveau was haar doel en dat idee werd vorig jaar getorpedeerd toen de AFL haar de toegang weigerde. Met haar 1.90 meter lange lijf en forse bouw zou zij een gevaar voor andere speelsters kunnen zijn. Nu, een jaar later, trekt zij zichzelf terug, moegestreden, zo viel te lezen in een reactie op haar Twitterpagina.

Mouncey schrijft daar: "De AFL heeft mij als stront behandeld, door er alles aan te doen om mij uit te putten tot het punt waarop ik niet verder kon." Niet dat zij twijfelde over haar capaciteiten op het hoogste niveau: "Ik weet dat ik het kan, maar wat het mij nu kost is het niet waard." De atlete plaatste tevens resultaten van haar bloedtesten om aan te geven dat ze aan de gestelde grenswaarden voor testosteron voldoet.

Andere transgenders

Het debat over transgenders in de sport is al decennia gaande. Tennister Renée Richards moest in de jaren '70 naar de rechter om deelname aan de US open af te dwingen. MMA-vechter Fallon Fox kreeg enkele jaren geleden veel kritiek nadat de geboren man als vrouw in de ring stapte.

Het Internationaal Olympisch Comité paste in 2016 de richtlijnen aan voor transgenderatleten. Mannen die voortaan als vrouw door het leven gaan, hoeven niet langer een operatie te ondergaan voor olympische deelname. Wel moeten ze aantonen dat hun testosteronwaarden minimaal een jaar lang onder een grenswaarde blijven.

Vrouwen die besluiten als mannen te willen sporten, hoeven niet aan speciale voorwaarden te voldoen eer zij mogen meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl